Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905231

Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane


Pleadin, Jelka; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (2017), 1-2; 4-13 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 905231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane
(Effect of processing on the transformation and reduction of mycotoxins in the certain food categories)

Autori
Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 12 (2017), 1-2; 4-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
prerada hrane ; mikotoksini ; prevencija ; uklanjanje ; smanjenje
(food processing ; mycotoxins ; prevention ; elimination ; reduction)

Sažetak
Onečišćenje namirnica mikotoksinima predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskome zdravlju, napose kada je riječ o namirnicama koje se učestalo koriste u prehrani, a ujedno predstavljaju i značajan izvor mikotoksina. Postupcima prerade hrane može se postići smanjenje količine mikotoksina, njihova razgradnja, eliminacija ili transformacija u manje toksične derivate, ali potpuno uklanjanje mikotoksina iz prehrambenog lanca putem prerade je teško postići. Primjeni tehnika uklanjanja mikotoksina treba prethoditi utvrđivanje kemijskog sastava i toksičnosti nastalih produkta reakcije. U nedostatku potrebnih toksikoloških podataka, za oblike mikotoksina koji nastaju tijekom prerade hrane, treba pretpostaviti da imaju istu razinu toksičnosti, istu biološku raspoloživost i isti karcinogeni potencijal kao i izvorni spojevi. Prioritet za razvoj metoda smanjenja ili uklanjanja trebaju imati mikotoksini nepoželjnoga toksikološkoga profila koji se učestalo i u visokim koncentracijama pojavljuju u često konzumiranim namirnicama. Krajnji cilj primjene ovih metoda je sprječavanje štetnih učinaka mikotoksina po zdravlje potrošača kao posljedice izlaganja onečišćivačima iz hrane, pri čemu treba sačuvati hranjiva i organoleptička svojstva, kako sirovina, tako i gotovih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (2017), 1-2; 4-13 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Frece, J. & Markov, K. (2017) Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u određenim skupinama hrane. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (1-2), 4-13.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2017}, pages = {4-13}, keywords = {prerada hrane, mikotoksini, prevencija, uklanjanje, smanjenje}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj postupaka prerade na transformaciju i smanjenje koncentracije mikotoksina u odre\djenim skupinama hrane}, keyword = {prerada hrane, mikotoksini, prevencija, uklanjanje, smanjenje} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2017}, pages = {4-13}, keywords = {food processing, mycotoxins, prevention, elimination, reduction}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Effect of processing on the transformation and reduction of mycotoxins in the certain food categories}, keyword = {food processing, mycotoxins, prevention, elimination, reduction} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font