Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 905229

Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla


Pleadin, Jelka; Bogdanović, Tanja; Murati, Teuta; Kmetič, Ivana
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (2017), 1-2; 19-29 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 905229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla
(Chemical contaminants from environment and their residues in food of animal origin)

Autori
Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 12 (2017), 1-2; 19-29

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kemijska onečišćivala ; okoliš ; teški metali ; pesticidi ; dioksini ; poliklorirani bifenili ; mikotoksini ; hrana životinjskog podrijetla
(chemical contaminants ; environment ; heavy metals ; pesticides ; dioxins ; polychlorinated biphenyls ; mycotoxins ; food of animal origin)

Sažetak
Predstavnike onečišćivala podrijetlom iz okoliša čine teški metali, dioksini, organofosforni i organoklorni spojevi, uključujući poliklorirane bifenile (PCB-e), pesticidi i mikotoksini. Njihova prisutnost u hrani životinjskog podrijetla može biti posljedica hranidbe životinja onečišćenom hranom i vodom (carry-over effect) ili izravne uporabe onečišćenih sastojaka u proizvodnji (npr. začina), odnosno općenito neprimjerenih uvjeta u kojima se provodi prerada hrane. Kemijski toksikanti podrijetlom iz okoliša, koji ulaze u prehrambeni lanac putem pojavnosti njihovih ostataka u hrani životinjskog podrijetla, u ljudskom se organizmu mogu očitovati biološkom aktivnošću koja može biti uzrokom štetnih učinaka po ljudsko zdravlje. Toksični učinak kod potrošača između ostalog ovisi o količini pojedinog onečišćivala u hrani te njegovom unosu u organizam. Kako bi se smanjio rizik od prisutnosti kemijskih toksikanata iz okoliša u hrani životinjskog podrijetla, važno je provođenje sustavnih kontrola u svim kritičnim točkama tijekom procesa proizvodnje i skladištenja, počevši od sirovina koje se koriste u proizvodnji, pa do finalnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tanja Bogdanović (autor)

Avatar Url Teuta Murati (autor)

Avatar Url Ivana Kmetič (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Bogdanović, Tanja; Murati, Teuta; Kmetič, Ivana
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (2017), 1-2; 19-29 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Bogdanović, T., Murati, T. & Kmetič, I. (2017) Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (1-2), 19-29.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Murati, Teuta and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {19-29}, keywords = {kemijska one\v{c}i\v{s}\'{c}ivala, okoli\v{s}, te\v{s}ki metali, pesticidi, dioksini, poliklorirani bifenili, mikotoksini, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Kemijska one\v{c}i\v{s}\'{c}ivala iz okoli\v{s}a i njihovi ostaci u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla}, keyword = {kemijska one\v{c}i\v{s}\'{c}ivala, okoli\v{s}, te\v{s}ki metali, pesticidi, dioksini, poliklorirani bifenili, mikotoksini, hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Bogdanovi\'{c}, Tanja and Murati, Teuta and Kmeti\v{c}, Ivana}, year = {2017}, pages = {19-29}, keywords = {chemical contaminants, environment, heavy metals, pesticides, dioxins, polychlorinated biphenyls, mycotoxins, food of animal origin}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {12}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Chemical contaminants from environment and their residues in food of animal origin}, keyword = {chemical contaminants, environment, heavy metals, pesticides, dioxins, polychlorinated biphenyls, mycotoxins, food of animal origin} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font