Pregled bibliografske jedinice broj: 905229
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 12 (2017), 1-2; 19-29 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 905229 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska onečišćivala iz okoliša i njihovi ostaci u hrani životinjskog podrijetla
(Chemical contaminants from environment and their residues in food of animal origin)
Autori
Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana
Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 12
(2017), 1-2;
19-29
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kemijska onečišćivala ; okoliš ; teški metali ; pesticidi ; dioksini ; poliklorirani bifenili ; mikotoksini ; hrana životinjskog podrijetla
(chemical contaminants ; environment ; heavy metals ; pesticides ; dioxins ; polychlorinated biphenyls ; mycotoxins ; food of animal origin)
Sažetak
Predstavnike onečišćivala podrijetlom iz okoliša čine teški metali, dioksini, organofosforni i organoklorni spojevi, uključujući poliklorirane bifenile (PCB-e), pesticidi i mikotoksini. Njihova prisutnost u hrani životinjskog podrijetla može biti posljedica hranidbe životinja onečišćenom hranom i vodom (carry-over effect) ili izravne uporabe onečišćenih sastojaka u proizvodnji (npr. začina), odnosno općenito neprimjerenih uvjeta u kojima se provodi prerada hrane. Kemijski toksikanti podrijetlom iz okoliša, koji ulaze u prehrambeni lanac putem pojavnosti njihovih ostataka u hrani životinjskog podrijetla, u ljudskom se organizmu mogu očitovati biološkom aktivnošću koja može biti uzrokom štetnih učinaka po ljudsko zdravlje. Toksični učinak kod potrošača između ostalog ovisi o količini pojedinog onečišćivala u hrani te njegovom unosu u organizam. Kako bi se smanjio rizik od prisutnosti kemijskih toksikanata iz okoliša u hrani životinjskog podrijetla, važno je provođenje sustavnih kontrola u svim kritičnim točkama tijekom procesa proizvodnje i skladištenja, počevši od sirovina koje se koriste u proizvodnji, pa do finalnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts