Pregled bibliografske jedinice broj: 904925
Nasljeđivanje koagulacijskih svojstava mlijeka
Nasljeđivanje koagulacijskih svojstava mlijeka, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nasljeđivanje koagulacijskih svojstava mlijeka
(The inheritance of milk coagulation properties)
Autori
Konfic, Matija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
20
Mentor
Čurik, Ino
Ključne riječi
koagulacija mlijeka, polimorfizam proteina, sir
(milk coagulation, protein polymorphism, cheese)
Sažetak
Glavni cilj ovoga rada bio je prikupljanje podataka dobivenih i provedenih istraživanjima kako bi se lakše procijenio odabir mliječnih krava s boljom sposobnošću koagulacije mlijeka koja kasnije ima veliku ulogu u proizvodnji kvalitetnih sireva. Mogućnost za izbor što boljih grla svodio se na dobivanje podataka o heritabilitetu i stupnju ponovljivosti za svojstva koagulacije mlijeka. Osim toga, mogućnost za indirektnu selekciju svodila se na genetsku korelaciju između koagulacije mlijeka i količine sastojaka u mlijeku. Provedenim istraživanjima došlo je do zaključaka da se sposobnost koagulacija mlijeka ne pojavljuje samo u jednoj pasmini, nego se ona javlja u svim visokomliječnih krava. Nadalje, selekcija na osnovu proteina u mlijeku ili pH vrijednosti, kao i na broj somatskih stanica uvjet je za smanjenje pojave slabije koagulacije mlijeka. Osim toga, na koagulaciju mlijeka utječu i frekvencija hranjenja te uvjeti pripreme gruša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)