Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904366

Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode


Cvitanović, Dalia
Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 904366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
(Determination of histamine content in canned tuna using Raman spectroscopy and HPLC method)

Autori
Cvitanović, Dalia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Vidaček, Sanja

Neposredni voditelj
Janči, Tibor

Ključne riječi
histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije
(histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient)

Sažetak
Histamin je jedan od najproučavanijih biogenih amina ponajprije zbog svoje toksičnosti. Veoma je bitno na vrijeme detektirati histamin u ribi i proizvodima od ribe kako bi se na vrijeme spriječilo histaminsko trovanje. Zbog toga se nastoje razviti nove, brže metode za detekciju histamina, a jedna od tih metoda je i Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba postupka analize histamina primjenom referentne HPLC metode i SERS metode. Utvrđeno je da SERS metoda ima neke prednosti pred HPLC metodom, a to su značajno pojednostavljenje postupka analize, skraćivanje vremena potrebnog za analizu jednog uzorka i smanjenje troškova analize. Usporedbom koeficijenta korelacije (R2) kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 (0.9784) i na 1570 cm-1 (0, 9273), s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem (0, 995) vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 ne odudara puno od standardnog modela te može biti korišten za analizu i kvantifikaciju histamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tibor Janči (mentor)

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvitanović, Dalia
Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvitanović, D. (2017) 'Određivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitanovi\'{c}, Dalia}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije}, title = {Odre\djivanje udjela histamina u konzerviranoj tuni primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode}, keyword = {histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitanovi\'{c}, Dalia}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient}, title = {Determination of histamine content in canned tuna using Raman spectroscopy and HPLC method}, keyword = {histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font