Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904362

Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom


Ćavar, Ana
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 904362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom
(Determination of histamine in sardines using Raman spectroscopy and HPLC method)

Autori
Ćavar, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
42

Mentor
Vidaček, Sanja

Neposredni voditelj
Janči, Tibor

Ključne riječi
histamin, SERS metoda, HPLC metoda, RSD vrijednost, analitički prinos
(histamine, SERS method, HPLC method, RSD values, analytical production)

Sažetak
Budući da razvitak histamina u ribi predstavlja veliku opasnost za ljude koji ju konzumiraju, cilj ovog istraživanja je bio odrediti metodu koja bi najbrže detektirala histamin. Godinama su se nastojale razviti nove i brze metode za detekciju histamina, a među njima se posebno istakla metoda Raman spektroskopije. U ovom radu prikazana je usporedba postupka analize histamina nove SERS metode sa tradicionalnom, referentnom HPLC metodom. Nakon analize, histaminske vrpce su bile vidljive na 1264 i 1570 cm-1 te je na osnovu analitičkog prinosa, odnosno manjeg odstupanja od referentne HPLC metode zaključeno da je SERS metoda temeljena na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 bolja u odnosu na SERS metodu temeljenu na intenzitetu vrpce na 1570 cm-1. Također usporedbom RSD vrijednosti i odstupanja SERS i HPLC metode, uočeno je da je HPLC metoda točnija i preciznija, no rezultati SERS analize su prihvatljivi, te SERS metoda ne odudara puno od standardnog modela te može biti korištena za analizu i kvantifikaciju histamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tibor Janči (mentor)

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćavar, Ana
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćavar, A. (2017) 'Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}avar, Ana}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {histamin, SERS metoda, HPLC metoda, RSD vrijednost, analiti\v{c}ki prinos}, title = {Odre\djivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom}, keyword = {histamin, SERS metoda, HPLC metoda, RSD vrijednost, analiti\v{c}ki prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}avar, Ana}, year = {2017}, pages = {42}, keywords = {histamine, SERS method, HPLC method, RSD values, analytical production}, title = {Determination of histamine in sardines using Raman spectroscopy and HPLC method}, keyword = {histamine, SERS method, HPLC method, RSD values, analytical production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font