Pregled bibliografske jedinice broj: 904362
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela histamina u srdeli HPLC metodom i Raman spektroskopijom
(Determination of histamine in sardines using Raman spectroscopy and HPLC method)
Autori
Ćavar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
histamin, SERS metoda, HPLC metoda, RSD vrijednost, analitički prinos
(histamine, SERS method, HPLC method, RSD values, analytical production)
Sažetak
Budući da razvitak histamina u ribi predstavlja veliku opasnost za ljude koji ju konzumiraju, cilj ovog istraživanja je bio odrediti metodu koja bi najbrže detektirala histamin. Godinama su se nastojale razviti nove i brze metode za detekciju histamina, a među njima se posebno istakla metoda Raman spektroskopije. U ovom radu prikazana je usporedba postupka analize histamina nove SERS metode sa tradicionalnom, referentnom HPLC metodom. Nakon analize, histaminske vrpce su bile vidljive na 1264 i 1570 cm-1 te je na osnovu analitičkog prinosa, odnosno manjeg odstupanja od referentne HPLC metode zaključeno da je SERS metoda temeljena na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 bolja u odnosu na SERS metodu temeljenu na intenzitetu vrpce na 1570 cm-1. Također usporedbom RSD vrijednosti i odstupanja SERS i HPLC metode, uočeno je da je HPLC metoda točnija i preciznija, no rezultati SERS analize su prihvatljivi, te SERS metoda ne odudara puno od standardnog modela te može biti korištena za analizu i kvantifikaciju histamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb