Pregled bibliografske jedinice broj: 904361
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC
(Determination of histamine in marinated fish with Raman spectroscopy and HPLC method)
Autori
Zovko, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
39
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC
(biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC)
Sažetak
Standardi sigurnosti hrane zahtijevaju sve veću potragu za spojevima koji u tragovima mogu utjecati na zdravlje ljudi. U ovu skupinu tvari pripadaju biogeni amini, čije se količine obično povećavaju tijekom kontrolirane ili spontane mikrobne fermentacije hrane ili tijekom njezina kvarenja. Zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, jedan od najproučavanijih biogenih amina je histamin koji nastaje bakterijskom dekarboksilacijom aminokiseline histidin pod djelovanjem enzima histidin-dekarboksilaze. Postoji više metoda za identifikaciju i kvantifikaciju odnosno određivanje udjela histamina u ribi. U ovom radu ispitivana je primjena Raman spektroskopije i referentne HPLC metode kod određivanja udjela histamina u uzorcima marinirane ribe, te je izvršena usporedba dobivenih rezultata i podudarnosti korištenih metoda.Usporedba rezultata SERS metode i referentne HPLC metode pokazala je da je najveća točnost postignuta primjenom modela dobivenog linearnom regresijom na temelju intenziteta SERS vrpce histamina na 1264 cm-1i 1570 cm-1 u rasponu koncentracija 0 - 200 mg/kg. SERS metoda omogućava analizu histamina u uzorcima ribe uz značajno smanjene troškove te skraćuje vrijeme potrebno za analizu (30 min) u usporedbi s referentnom HPLC metodom (140 min).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb