Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904361

Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC


Zovko, Marija
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 904361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC
(Determination of histamine in marinated fish with Raman spectroscopy and HPLC method)

Autori
Zovko, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
39

Mentor
Vidaček, Sanja

Neposredni voditelj
Janči, Tibor

Ključne riječi
biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC
(biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC)

Sažetak
Standardi sigurnosti hrane zahtijevaju sve veću potragu za spojevima koji u tragovima mogu utjecati na zdravlje ljudi. U ovu skupinu tvari pripadaju biogeni amini, čije se količine obično povećavaju tijekom kontrolirane ili spontane mikrobne fermentacije hrane ili tijekom njezina kvarenja. Zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, jedan od najproučavanijih biogenih amina je histamin koji nastaje bakterijskom dekarboksilacijom aminokiseline histidin pod djelovanjem enzima histidin-dekarboksilaze. Postoji više metoda za identifikaciju i kvantifikaciju odnosno određivanje udjela histamina u ribi. U ovom radu ispitivana je primjena Raman spektroskopije i referentne HPLC metode kod određivanja udjela histamina u uzorcima marinirane ribe, te je izvršena usporedba dobivenih rezultata i podudarnosti korištenih metoda.Usporedba rezultata SERS metode i referentne HPLC metode pokazala je da je najveća točnost postignuta primjenom modela dobivenog linearnom regresijom na temelju intenziteta SERS vrpce histamina na 1264 cm-1i 1570 cm-1 u rasponu koncentracija 0 - 200 mg/kg. SERS metoda omogućava analizu histamina u uzorcima ribe uz značajno smanjene troškove te skraćuje vrijeme potrebno za analizu (30 min) u usporedbi s referentnom HPLC metodom (140 min).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tibor Janči (mentor)

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zovko, Marija
Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Zovko, M. (2017) 'Određivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Marija}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC}, title = {Odre\djivanje udjela histamina u mariniranoj ribi Raman spektroskopijom i metodom HPLC}, keyword = {biogeni amini, histamin, marinirana riba, Raman spektroskopija, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zovko, Marija}, year = {2017}, pages = {39}, keywords = {biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC}, title = {Determination of histamine in marinated fish with Raman spectroscopy and HPLC method}, keyword = {biogenic amines, histamine, marinated fish, Raman spectroscopy, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font