Pregled bibliografske jedinice broj: 904317
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om
(Optimization of fish sample preparation for determination of histamine with SERS)
Autori
Lončar, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.07
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
riba, histamin, Ramanova spektroskopija, površinski pojačano Ramanovo raspršenje (SERS), koeficijent koleracije
(fish, histamine, Raman spectroscopy, Surface Enhanced Raman Scattering (SERS), correlation coefficient)
Sažetak
Histamin je najvažniji biogeni amin koji pri povišenoj koncentraciji u hrani morskog podrijetla predstavlja toksikološki rizik. Ramanova spektroskopija se pokazala kao brza i invazivna metoda za detekciju histamina, dok su se tradicionalne metode kao što su HPLC (tekućinska kromatografije visoke djelotvornosti) i GC (plinska kromatografija) pokazale kao skuplje i složenije, te teže primjenjive u industrijskim uvjetima. Cilj ovog istraživanja je bio pročistiti ekstrakte različitim otapalima kako bi se histamin izdvojio iz vodenog sloja i bolje detektirao SERS (površinski pojačano Ramanovo raspršenje) metodom, te time izbjeći dugi postupak uparavanja (10 minuta) i skratiti navedenu metodu. Koeficijent koleracije (R2 = 0, 9614) i intenzitet vrpce histamina na 1570 cm-1 su se najboljima pokazali kod ekstrakta B1 (ekstrakcija sa HCl-om), dok je kod ekstrakta B2 (ekstrakcija s izooktanom i vodom) najveća točnost metode (95, 45%) kod vrpce histamina na 1264 cm-1. Zbog otežanih uvjeta u radu s ekstraktima B i C (ekstrakcija sa 0.1 i 0.5M NaOH), te tijekom dodavanja i miješanja sa HCl- om, izooktanom i cikloheksanom, dolazi se do zaključka da ovakvi postupci nisu preporučeni za primjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb