Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904317

Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om


Lončar, Daniela
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 904317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om
(Optimization of fish sample preparation for determination of histamine with SERS)

Autori
Lončar, Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.07

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Vidaček, Sanja

Neposredni voditelj
Janči, Tibor

Ključne riječi
riba, histamin, Ramanova spektroskopija, površinski pojačano Ramanovo raspršenje (SERS), koeficijent koleracije
(fish, histamine, Raman spectroscopy, Surface Enhanced Raman Scattering (SERS), correlation coefficient)

Sažetak
Histamin je najvažniji biogeni amin koji pri povišenoj koncentraciji u hrani morskog podrijetla predstavlja toksikološki rizik. Ramanova spektroskopija se pokazala kao brza i invazivna metoda za detekciju histamina, dok su se tradicionalne metode kao što su HPLC (tekućinska kromatografije visoke djelotvornosti) i GC (plinska kromatografija) pokazale kao skuplje i složenije, te teže primjenjive u industrijskim uvjetima. Cilj ovog istraživanja je bio pročistiti ekstrakte različitim otapalima kako bi se histamin izdvojio iz vodenog sloja i bolje detektirao SERS (površinski pojačano Ramanovo raspršenje) metodom, te time izbjeći dugi postupak uparavanja (10 minuta) i skratiti navedenu metodu. Koeficijent koleracije (R2 = 0, 9614) i intenzitet vrpce histamina na 1570 cm-1 su se najboljima pokazali kod ekstrakta B1 (ekstrakcija sa HCl-om), dok je kod ekstrakta B2 (ekstrakcija s izooktanom i vodom) najveća točnost metode (95, 45%) kod vrpce histamina na 1264 cm-1. Zbog otežanih uvjeta u radu s ekstraktima B i C (ekstrakcija sa 0.1 i 0.5M NaOH), te tijekom dodavanja i miješanja sa HCl- om, izooktanom i cikloheksanom, dolazi se do zaključka da ovakvi postupci nisu preporučeni za primjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tibor Janči (mentor)

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lončar, Daniela
Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Lončar, D. (2017) 'Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Daniela}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {riba, histamin, Ramanova spektroskopija, povr\v{s}inski poja\v{c}ano Ramanovo raspr\v{s}enje (SERS), koeficijent koleracije}, title = {Optimizacija postupka pripreme uzorka ribe za detekciju histamina SERS-om}, keyword = {riba, histamin, Ramanova spektroskopija, povr\v{s}inski poja\v{c}ano Ramanovo raspr\v{s}enje (SERS), koeficijent koleracije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lon\v{c}ar, Daniela}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {fish, histamine, Raman spectroscopy, Surface Enhanced Raman Scattering (SERS), correlation coefficient}, title = {Optimization of fish sample preparation for determination of histamine with SERS}, keyword = {fish, histamine, Raman spectroscopy, Surface Enhanced Raman Scattering (SERS), correlation coefficient}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font