Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 904312

Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode


Cvitković, Nikolina
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 904312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
(Determination of histamine content in salted anchovies using Raman spectroscopy and HPLC method)

Autori
Cvitković, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Vidaček, Sanja

Neposredni voditelj
Janči, Tibor

Ključne riječi
histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije
(histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient)

Sažetak
Jedan od najproučavanijih biogenih amina zbog svoje izuzetne toksičnosti je histamin, Kako bi se spriječilo histaminsko trovanje od velike važnosti je rana detekcija histamina. Samim time došlo je sve do većeg razvoja novih metoda za ranu detekciju histamina. Jedna od njih je Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba HPLC metode i SERS metoda. HPLC metoda se koristila kao referentna metoda. Usporedili smo koeficijente kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 i na 1570 cm-1 s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem. Dobivenim rezultatima vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 nema velika odstupanja, te se ta metoda može koristiti za analizu i detekciju histamina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tibor Janči (mentor)

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Cvitković, Nikolina
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
Cvitković, N. (2017) 'Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije}, title = {Odre\djivanje udjela histamina u slanim in\'{c}unima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode}, keyword = {histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cvitkovi\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient}, title = {Determination of histamine content in salted anchovies using Raman spectroscopy and HPLC method}, keyword = {histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font