Pregled bibliografske jedinice broj: 904312
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 904312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela histamina u slanim inćunima primjenom Raman spektroskopije i HPLC metode
(Determination of histamine content in salted anchovies using Raman spectroscopy and HPLC method)
Autori
Cvitković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
40
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
histamin, Raman spektroskopija, HPLC, SERS, koeficijent korelacije
(histamine, Raman spectroscopy, HPLC, SERS, correlation coefficient)
Sažetak
Jedan od najproučavanijih biogenih amina zbog svoje izuzetne toksičnosti je histamin, Kako bi se spriječilo histaminsko trovanje od velike važnosti je rana detekcija histamina. Samim time došlo je sve do većeg razvoja novih metoda za ranu detekciju histamina. Jedna od njih je Raman spektroskopija. U ovom radu prikazana je usporedba HPLC metode i SERS metoda. HPLC metoda se koristila kao referentna metoda. Usporedili smo koeficijente kalibracijskih modela temeljenih na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 i na 1570 cm-1 s koeficijentom korelacije standardnog modela dobivenog HPLC mjerenjem. Dobivenim rezultatima vidljivo je da model temeljen na intenzitetu vrpce na 1264 cm-1 nema velika odstupanja, te se ta metoda može koristiti za analizu i detekciju histamina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb