Pregled bibliografske jedinice broj: 904308
Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi
Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi // Zbornik radova Veterinarski dani 2017. / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2017. str. 87-92 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 904308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost higijenskog dizajna opreme u konceptu sigurnosti hrane - status i trendovi
(Importance of the principles of hygienic design of equipment with regard to food safety - current status and future trends)
Autori
Vidaček, Sanja ; Medić, Helga ; Janči, Tibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2017.
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2017, 87-92
Skup
Veterinarski dani 2017.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.10.2017. - 28.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
službene kontrole, rizici, kontrolno tijelo, sigurnost hrane
(official controls, risk, food safety)
Sažetak
Higijenski dizajnirana oprema olakšava čišćenje te smanjuje rizik kontaminacije biološkim (patogeni mikroorganizmi), fizikalnim i kemijskim (npr. alergeni) kontaminantima. Higijenski zahtjevi za procesnu opremu u prehrambenoj industriji prema postojećoj regulativi su općeniti (Direktiva 2006/42/EZ) te definiraju materijale prikladne za izravan kontakt s hranom, mogućnost čišćenja, zahtjeve za glatkim površinama bez oštećenja i mrtvih prostora koje omogućavaju zadržavanje tekućina i nečistoća. Uredba (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane i Uredba (EZ) br. 1935/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. listopada 2004. o materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom također definiraju zahtjeve vezane uz higijenski dizajn te stanje opreme i drugih površina. Kako bi se omogućilo što lakše čišćenje, procesna oprema treba biti higijenski dizajnirana te postavljena na način da se omogući pristup i učinkovito čišćenje. Higijenskim dizajnom opreme za prehrambenu industriju u svijetu se bavi nekoliko organizacija poput Europske udruge za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG), 3A Sanitary Standards Inc. i National Sanitation Foundation (NSF) International. Iako među njihovim preporukama i standardima postoje određene razlike, sve navedene organizacije promiču važnost primjene načela higijenskog dizajna. Ovaj rad daje pregled općih načela higijenskog dizajna, detaljno opisanih u EHEDG Dokumentu br. 8 “Kriteriji za higijenski dizajn opreme”.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb