Pregled bibliografske jedinice broj: 904017
Primjena nutrigenomičkih istraživanja u proizvodnji goveđeg mesa i mlijeka
Primjena nutrigenomičkih istraživanja u proizvodnji goveđeg mesa i mlijeka // Proceedings & abstracts 10th international scientifi c/professional conference AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION / Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2017. str. 107-111 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 904017 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nutrigenomičkih istraživanja u proizvodnji goveđeg mesa i mlijeka
(Application of nutrigenomic researches in the production of beef meat and cow's milk)
Autori
Vrbančić, Marijana ; Nervo, Vedran ; Kalember, Đurica ; Čuklić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Proceedings & abstracts 10th international scientifi c/professional conference AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION
/ Mijić, Pero ; Ranogajec, Ljubica - Osijek : Glas Slavonije, 2017, 107-111
Skup
10th international scientifi c/professional conference AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 05.06.2017. - 07.06.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nutrigenomika, proizvodnja goveđeg mesa i mlijeka
(nutrigenomics, the production of beef meat and cow's milk)
Sažetak
Govedarstvo je najvažnija stočarska grana u većini zemalja koje imaju razvijenu poljoprivrednu proizvodnju, ne samo zbog toga što je riječ o visokovrijednim proizvodima za ljudsku prehranu nego i zbog činjenice da je riječ o proizvodnji koja zahtijeva veliko interdisciplinarno znanje stočara. Hranidba goveda predstavlja jedan od važnijih čimbenika u govedarskoj proizvodnji utječe na zdravlje, produktivnu i reproduktivnu sposobnost goveda, a samim time i na efikasniju proizvodnju i kvalitetu goveđeg mesa i kravljeg mlijeka. Razvojem metoda molekularne biologije i mapiranjem goveđeg genoma, postoji mogućnost proučavanja učinaka hranidbe na organizam goveda na molekularnoj razini, a disciplina koja se time bavi, naziva se nutrigenomika. Njen napredak važan je za brojne aspekte koji su bitni za proizvodnju, zdravlje i dobrobit u govedarstvu. Cilj ovoga rada bio je prikazati neke od mogućnosti primjene nutrigenomičkih istraživanja u proizvodnji goveđeg mesa i kravljeg mlijeka, koje u posljednjih nekoliko godina u našoj zemlji bilježe opadajući trend.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci
Profili:
Đurica Kalember
(autor)
Dražen Čuklić
(autor)
Marijana Vrbančić Igrić
(autor)
Vedran Nervo
(autor)