Pregled bibliografske jedinice broj: 902143
Funkcionalna hrana
Funkcionalna hrana, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana
(Functional food)
Autori
Joč, Doroteja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
funkcionalna hrana, zdravlje, potrošači, mlijeko i fermentirana mlijeka, supervoće, maslinovo ulje
(functional food, health, consumers, milk and fermented milk, superfruits, olive oil)
Sažetak
Razvoj prehrambene tehnologije dovodi do određenih promjena u prehrambenim navikama čovjeka. Ljudska populacija sve većom konzumacijom prerađene i energetski bogate hrane, ujedno nutritivno siromašne hrane, te sve manjom tjelesnom aktivnošću, zaokupljenošću poslovima, stresom i suvremenim načinom života narušava vlastito zdravlje. Rezultat toga su razne kronične bolesti koje zahvaćaju cjelokupno svjetsko stanovništvo u velikom razmjeru. U današnje vrijeme svrha hrane nije samo utaživanje gladi već sredstvo koje obećava i pomaže u očuvanju i promicanju zdravlja. Koncept funkcionalne hrane je osmišljen da pripomogne i unaprijedi čovjekovu psihičku i fizičku dobrobit organizma. Taj koncept jedan je od najraširenijih trendova u proizvodnji hrane i interesu kod potrošača, a jedna od bitnijih stavaka je dobra informiranost i pružanje istinitih, razumljivih i pouzdanih informacija svakom potrošaču kako bi se sami koncept nastavio širiti i unaprjeđivati. Mlijeko i mliječni proizvodi jedni su od pokazatelja zdravog načina života jer sadrže sve nutrijente koji su potrebni za održavanje normalne funkcije čovjekova organizma. Konzumacijom voća, odnosno supervoća i maslinovog ulja čovjek unosi visok udio antioksidansa koji su zaslužni za smanjenje simptoma starenja, očuvanje srca i krvožilnog sustava. Kroz rad ce se detaljnije opisati koncept funkcionalne hrane, aspekti sigurnosti te ekonomski aspekti razvoja takve hrane. Povrh toga u radu će se opisati glavni predstavnici funkcionalne hrane te njihova prehrambena i zdravstvena vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija