Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902143

Funkcionalna hrana


Joč, Doroteja
Funkcionalna hrana, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana
(Functional food)

Autori
Joč, Doroteja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
funkcionalna hrana, zdravlje, potrošači, mlijeko i fermentirana mlijeka, supervoće, maslinovo ulje
(functional food, health, consumers, milk and fermented milk, superfruits, olive oil)

Sažetak
Razvoj prehrambene tehnologije dovodi do određenih promjena u prehrambenim navikama čovjeka. Ljudska populacija sve većom konzumacijom prerađene i energetski bogate hrane, ujedno nutritivno siromašne hrane, te sve manjom tjelesnom aktivnošću, zaokupljenošću poslovima, stresom i suvremenim načinom života narušava vlastito zdravlje. Rezultat toga su razne kronične bolesti koje zahvaćaju cjelokupno svjetsko stanovništvo u velikom razmjeru. U današnje vrijeme svrha hrane nije samo utaživanje gladi već sredstvo koje obećava i pomaže u očuvanju i promicanju zdravlja. Koncept funkcionalne hrane je osmišljen da pripomogne i unaprijedi čovjekovu psihičku i fizičku dobrobit organizma. Taj koncept jedan je od najraširenijih trendova u proizvodnji hrane i interesu kod potrošača, a jedna od bitnijih stavaka je dobra informiranost i pružanje istinitih, razumljivih i pouzdanih informacija svakom potrošaču kako bi se sami koncept nastavio širiti i unaprjeđivati. Mlijeko i mliječni proizvodi jedni su od pokazatelja zdravog načina života jer sadrže sve nutrijente koji su potrebni za održavanje normalne funkcije čovjekova organizma. Konzumacijom voća, odnosno supervoća i maslinovog ulja čovjek unosi visok udio antioksidansa koji su zaslužni za smanjenje simptoma starenja, očuvanje srca i krvožilnog sustava. Kroz rad ce se detaljnije opisati koncept funkcionalne hrane, aspekti sigurnosti te ekonomski aspekti razvoja takve hrane. Povrh toga u radu će se opisati glavni predstavnici funkcionalne hrane te njihova prehrambena i zdravstvena vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Joč, Doroteja
Funkcionalna hrana, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Joč, D. (2017) 'Funkcionalna hrana', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jo\v{c}, Doroteja}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {funkcionalna hrana, zdravlje, potro\v{s}a\v{c}i, mlijeko i fermentirana mlijeka, supervo\'{c}e, maslinovo ulje}, title = {Funkcionalna hrana}, keyword = {funkcionalna hrana, zdravlje, potro\v{s}a\v{c}i, mlijeko i fermentirana mlijeka, supervo\'{c}e, maslinovo ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jo\v{c}, Doroteja}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {functional food, health, consumers, milk and fermented milk, superfruits, olive oil}, title = {Functional food}, keyword = {functional food, health, consumers, milk and fermented milk, superfruits, olive oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font