Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902130

Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora


Žokalj, Anja
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora
(Antibacterial activity of copper sulphate pentahydrate onbacterium Erwinia amylovora)

Autori
Žokalj, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
31

Mentor
Đermić, Edyta

Ključne riječi
bakteriozni palež, jabuka, kruška, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat
(Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate)

Sažetak
Od patogena koji ugrožavaju proizvodnju voćnih vrsta, uzročnik bakterioznog paleža, bakterija Erwinia amylovora, svakako pripada u najznačajnije na svjetskoj razini. Ova je bolest prisutna u četrdesetak država diljem svijeta. Kao najugroženiji domaćini bakterije E. amylovora, većinom se navode kruška i dunja, dok se jabuka smatra manje osjetljivom na ovu zarazu. Obzirom na zastupljenost domaćina, bakteriozni palež je najdestruktivniji za jabuku i krušku. U Hrvatskoj su karakteristični simptomi koji podsjećaju na palež (engl. Fire blight) uočeni prije više od 25 godina, u okolici Osijeka. Premda poduzeta, eradikacija nije bila potpuna te se bakteriozni palež do sada proširio i bolest je prisutna u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. Bolesna stabla moguće je ozdraviti jedino rezidbom, dok najbolje rezultate u sprječavanju nastanka novih zaraza postižu preventivne mjere intergirane zaštite bilja. Nekoliko raspoloživih registriranih pripravaka za kemijsko preventivno suzbijanje potrebno je pravovremeno primjenjivati sukladno preporukama prognoznih modela. Ovim radom se u uvjetima in vitro testiralo antibakterijsko djelovanje vodenih otopina bakrovog sulfat pentahidrata na izolat bakterije Erwinia amylovora iz kruške s lokacije Kutjevo. Rezultati rada idu u prilog korištenju slabijih otopina ovog spoja za potrebe preventivnog suzbijanja uzročnika bakterioznog paleža u vremenu prije nastanka novih zaraza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Edyta Đermić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žokalj, Anja
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žokalj, A. (2017) 'Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}okalj, Anja}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {bakteriozni pale\v{z}, jabuka, kru\v{s}ka, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat}, title = {Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora}, keyword = {bakteriozni pale\v{z}, jabuka, kru\v{s}ka, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}okalj, Anja}, year = {2017}, pages = {31}, keywords = {Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate}, title = {Antibacterial activity of copper sulphate pentahydrate onbacterium Erwinia amylovora}, keyword = {Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font