Pregled bibliografske jedinice broj: 902130
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje spoja bakrovog sulfat pentahidrata na bakteriju Erwinia amylovora
(Antibacterial activity of copper sulphate pentahydrate onbacterium Erwinia amylovora)
Autori
Žokalj, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
31
Mentor
Đermić, Edyta
Ključne riječi
bakteriozni palež, jabuka, kruška, Erwinia amylovora, bakrov(II) sulfat pentahidrat
(Fireblight, apple, pear, Erwinia amylovora, copper(II) sulphate pentahydrate)
Sažetak
Od patogena koji ugrožavaju proizvodnju voćnih vrsta, uzročnik bakterioznog paleža, bakterija Erwinia amylovora, svakako pripada u najznačajnije na svjetskoj razini. Ova je bolest prisutna u četrdesetak država diljem svijeta. Kao najugroženiji domaćini bakterije E. amylovora, većinom se navode kruška i dunja, dok se jabuka smatra manje osjetljivom na ovu zarazu. Obzirom na zastupljenost domaćina, bakteriozni palež je najdestruktivniji za jabuku i krušku. U Hrvatskoj su karakteristični simptomi koji podsjećaju na palež (engl. Fire blight) uočeni prije više od 25 godina, u okolici Osijeka. Premda poduzeta, eradikacija nije bila potpuna te se bakteriozni palež do sada proširio i bolest je prisutna u većem dijelu kontinentalne Hrvatske. Bolesna stabla moguće je ozdraviti jedino rezidbom, dok najbolje rezultate u sprječavanju nastanka novih zaraza postižu preventivne mjere intergirane zaštite bilja. Nekoliko raspoloživih registriranih pripravaka za kemijsko preventivno suzbijanje potrebno je pravovremeno primjenjivati sukladno preporukama prognoznih modela. Ovim radom se u uvjetima in vitro testiralo antibakterijsko djelovanje vodenih otopina bakrovog sulfat pentahidrata na izolat bakterije Erwinia amylovora iz kruške s lokacije Kutjevo. Rezultati rada idu u prilog korištenju slabijih otopina ovog spoja za potrebe preventivnog suzbijanja uzročnika bakterioznog paleža u vremenu prije nastanka novih zaraza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)