Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 902063

Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske


Malešević, Jelena
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 902063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske
(Comparison the quality of intermedial products and final products of sugar beet and sugar cane processes)

Autori
Malešević, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2007

Stranica
114

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
Procesni parametri, Saharoza, Šećer, Šećerna repa, Šećerna trska
(Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane)

Sažetak
Šećerna repa uzgojena u umjerenim sjevernim područjima i šećerna trska uzgojena u tropskim predjelima osnovne su srovine za proizvodnju šećera. To su biljke u čijem se korijenu (repa) i stabljici (trska) nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta biljke. Uzimani su uzorci međuprodukta i konačnog produkta, konzumnog šećera šećerne repe i šećerne trske, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne repe su: difuzni sok, rijetki sok, gusti sok, šećerovina A, zeleni sirup "A", bijeli sirup "A", šećerovina B, zeleni sirup "B", bijeli sirup "B", "B" šećer, šećerovina C, klera, "C" šećer, melasa, afinirani "C" šećer i afinirani "C" sirup. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne trske su: šećerovina A, šećerovina B, "B" mješani sirup, "C" šećerovina, "C" zeleni sirup, "C" mješani sirup, "C" šećer, "D" mješani sirup, "D" šećer, "E" šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, I klera poslije čišćenja, I klera, II klera, melasa i afinirani šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, a za konzumni šećer i udjel vlage, pepela, SO2, tip i granulacija, na temelju kojih se definirala kakvoća uzorka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom "zelene" kampanje 2006. godine i "žute" kampanje 2007. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unutar deset godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Malešević, Jelena
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Malešević, J. (2007) 'Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Male\v{s}evi\'{c}, Jelena}, year = {2007}, pages = {114}, keywords = {Procesni parametri, Saharoza, \v{S}e\'{c}er, \v{S}e\'{c}erna repa, \v{S}e\'{c}erna trska}, title = {Usporedba kakvo\'{c}e me\djuprodukata i kona\v{c}nih produkata prerade \v{s}e\'{c}erne repe i \v{s}e\'{c}erne trske}, keyword = {Procesni parametri, Saharoza, \v{S}e\'{c}er, \v{S}e\'{c}erna repa, \v{S}e\'{c}erna trska}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Male\v{s}evi\'{c}, Jelena}, year = {2007}, pages = {114}, keywords = {Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane}, title = {Comparison the quality of intermedial products and final products of sugar beet and sugar cane processes}, keyword = {Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font