Pregled bibliografske jedinice broj: 902063
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 902063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske
(Comparison the quality of intermedial products and final products of sugar beet and sugar cane processes)
Autori
Malešević, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2007
Stranica
114
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
Procesni parametri, Saharoza, Šećer, Šećerna repa, Šećerna trska
(Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane)
Sažetak
Šećerna repa uzgojena u umjerenim sjevernim područjima i šećerna trska uzgojena u tropskim predjelima osnovne su srovine za proizvodnju šećera. To su biljke u čijem se korijenu (repa) i stabljici (trska) nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta biljke. Uzimani su uzorci međuprodukta i konačnog produkta, konzumnog šećera šećerne repe i šećerne trske, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne repe su: difuzni sok, rijetki sok, gusti sok, šećerovina A, zeleni sirup "A", bijeli sirup "A", šećerovina B, zeleni sirup "B", bijeli sirup "B", "B" šećer, šećerovina C, klera, "C" šećer, melasa, afinirani "C" šećer i afinirani "C" sirup. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne trske su: šećerovina A, šećerovina B, "B" mješani sirup, "C" šećerovina, "C" zeleni sirup, "C" mješani sirup, "C" šećer, "D" mješani sirup, "D" šećer, "E" šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, I klera poslije čišćenja, I klera, II klera, melasa i afinirani šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, a za konzumni šećer i udjel vlage, pepela, SO2, tip i granulacija, na temelju kojih se definirala kakvoća uzorka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom "zelene" kampanje 2006. godine i "žute" kampanje 2007. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unutar deset godina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)