Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901685

Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa


Zdolec, Nevijo
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 81-85 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 901685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa
(New trends in meat safety systems)

Autori
Zdolec, Nevijo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem / Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017, 81-85

Skup
Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.10.2017. - 28.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
meso, rizici, kontrola, sigurnost hrane
(meat, risk, controls, food safety)

Sažetak
Europska agencija za sigurnost hrane predlaže uspostavljanje sveobuhvatnog integriranog sustava kontrole mesa u cilju unaprjeđenja sigurnosti mesa i inspekcije mesa. Sustav se temelji na prepoznavanju stvarnih javno-zdravstvenih rizika i provođenju kontrolnih mjera u cijelom proizvodnom lancu od farme do klaonice. Tako se predviđa i nadogradnja tradicionalnog koncepta kontrole sigurnosti mesa u klaonicama sustavnom kontrolom postojećih, primarno bioloških opasnosti i rizika za potrošače mesa. U praksi to znači usmjeravanje kontrolnih mjera u klaonicama prema prethodno detektiranim opasnostima/riziku na farmi. Kategorizacija farmi i klaonica trebala bi pridonijeti boljoj informiranosti potrošača o razini (bio)sigurnosti u objektima, što može povratno utjecati na praksu rizičnijih objekata. Nadalje, podaci o lancu prehrane trebaju postati temelj u analizi rizika na razini klaonice, ukoliko su ti podaci iz primarne proizvodnje vjerodostojni, potpuni i primjenjivi. Trenutno taj sustav podataka s farme zahtjeva ozbiljne preinake i poboljšanja. Najvažnije biološke opasnosti u proizvodnji mesa, na razini farme i klaonice, su Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, verotoksična Escherichia coli, Trichinella i Toxoplasma gondii. Temeljem podataka iz proizvodnog lanca o tim opasnostima, odabiru se mjere smanjivanja ili eliminacije rizika, poput dekontaminacije trupova, smrzavanja mesa, vizualne inspekcije mesa ili laboratorijskih testiranja. Međutim, i dalje sprečavanje (križnog) bakterijskog onečišćenja mesa/organa u klaonicama treba biti usmjereno na dobru higijensku praksu. S tim u vezi, uvođenje i prihvaćanje vizualne inspekcije mesa (bez palpacije i zarezivanja) samo po sebi nema nikakvog učinka na smanjenje bakterijskog onečišćenja trupa/organa u uvjetima loše higijenske prakse na liniji klanja u objektu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Potpora Sveučilišta u Zagrebu 2017.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 81-85 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Zdolec, N. (2017) Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2017}, pages = {81-85}, keywords = {meso, rizici, kontrola, sigurnost hrane}, title = {Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa}, keyword = {meso, rizici, kontrola, sigurnost hrane}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, editor = {Harapin, I.}, year = {2017}, pages = {81-85}, keywords = {meat, risk, controls, food safety}, title = {New trends in meat safety systems}, keyword = {meat, risk, controls, food safety}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font