Pregled bibliografske jedinice broj: 901685
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa // Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 81-85 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 901685 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Novi trendovi u sustavima sigurnosti mesa
(New trends in meat safety systems)
Autori
Zdolec, Nevijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017, 81-85
Skup
Veterinarski dani 2017. znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25.10.2017. - 28.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
meso, rizici, kontrola, sigurnost hrane
(meat, risk, controls, food safety)
Sažetak
Europska agencija za sigurnost hrane predlaže uspostavljanje sveobuhvatnog integriranog sustava kontrole mesa u cilju unaprjeđenja sigurnosti mesa i inspekcije mesa. Sustav se temelji na prepoznavanju stvarnih javno-zdravstvenih rizika i provođenju kontrolnih mjera u cijelom proizvodnom lancu od farme do klaonice. Tako se predviđa i nadogradnja tradicionalnog koncepta kontrole sigurnosti mesa u klaonicama sustavnom kontrolom postojećih, primarno bioloških opasnosti i rizika za potrošače mesa. U praksi to znači usmjeravanje kontrolnih mjera u klaonicama prema prethodno detektiranim opasnostima/riziku na farmi. Kategorizacija farmi i klaonica trebala bi pridonijeti boljoj informiranosti potrošača o razini (bio)sigurnosti u objektima, što može povratno utjecati na praksu rizičnijih objekata. Nadalje, podaci o lancu prehrane trebaju postati temelj u analizi rizika na razini klaonice, ukoliko su ti podaci iz primarne proizvodnje vjerodostojni, potpuni i primjenjivi. Trenutno taj sustav podataka s farme zahtjeva ozbiljne preinake i poboljšanja. Najvažnije biološke opasnosti u proizvodnji mesa, na razini farme i klaonice, su Salmonella spp., Campylobacter spp., Yersinia enterocolitica, verotoksična Escherichia coli, Trichinella i Toxoplasma gondii. Temeljem podataka iz proizvodnog lanca o tim opasnostima, odabiru se mjere smanjivanja ili eliminacije rizika, poput dekontaminacije trupova, smrzavanja mesa, vizualne inspekcije mesa ili laboratorijskih testiranja. Međutim, i dalje sprečavanje (križnog) bakterijskog onečišćenja mesa/organa u klaonicama treba biti usmjereno na dobru higijensku praksu. S tim u vezi, uvođenje i prihvaćanje vizualne inspekcije mesa (bez palpacije i zarezivanja) samo po sebi nema nikakvog učinka na smanjenje bakterijskog onečišćenja trupa/organa u uvjetima loše higijenske prakse na liniji klanja u objektu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Potpora Sveučilišta u Zagrebu 2017.