Pregled bibliografske jedinice broj: 901489
Kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz maslinika otoka Prvića
Kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz maslinika otoka Prvića, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901489 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja sorte Oblica iz maslinika otoka Prvića
(Quality of Virgin Olive Oil Varieties Oblica of Olive Grove of Prvić Island)
Autori
Mažibrada, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Benčić, Đani
Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
Prvić, maslinovo ulje, morska voda
(olive oil, Prvić, sea water)
Sažetak
Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na hrvatskim otocima uzgaja već nekoliko tisuća godina. Zbog svoje loše povezanosti s kopnom na otocima su stanovnici razvili način čuvanja ploda maslina u moru. Naime potapanjem plodova masline u more spriječava se nagnječenje ploda i kvarenje na zraku, što je otočanima davalo dovoljno vremena da zvrše cijelu berbu. Iako se broj uljara povećao i mnoge od njih se nalaze na samim otocima, kod ljudi je ostao običaj potapanja maslina u more. Provelo se istraživanje na tri uzorka iz istog maslinika sa otoka Prvića, od kojih je jedan uzorak išao u preradu odmah nakon berbe, a druga dva su dobivena od plodova koji su čuvani u morskoj vodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb