Pregled bibliografske jedinice broj: 901210
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina', 2017., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'
(Aromatic profile and production characteristics of grapevine cultivar 'Žlahtina' clone candidates)
Autori
Domić, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Darko Preiner
Ključne riječi
autohtone sorte vinove loze, klon, klonska selekcija, Žlahtina, aromatski sastav
(native varieties, pošip, maraština, vugava, debit, clonal selection, flavour compound)
Sažetak
Žlahtina je najvažnija autohtona sorta vinove loze na području Primorsko-goranske županije, a posebno na otoku Krku. Klonskom selekcijom ove sorte, koja je započela 2005. godine, izdvojeni su klonski kandidati kod kojih su uočene i potvrđene pozitivne promjene osnovnih gospodarski važnih svojstava (prinos, sadržaj šećera i kiselina u moštu i sl.). Tijekom klonske selekcije nastoji se utvrditi da li se klonski kandidati međusobno razlikuju i u slučaju sadržaja aromatskih spojeva u grožđu, koji su kod bijelih sorata od izuzetne važnosti zbog toga što uvjetuju kvalitetu i primarnu aromu vina. Istraživanje je provedeno nad 12 klonskih kandidata sorte Žlahtina. Uzorkovanje grožđa provedeno je u fazi pune zrelosti u 2015. godini, u pokusnom nasadu u Vrbniku na otoku Krku. Analize su provedene u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kod svih klonova su uočene razlike u vizualnoj evaluaciji kao i u kemijskoj analizi. Najveće razlike uočene su kod aromatskog sastava gdje se klonovi razlikuju u očitanoj koncentraciji određenog spoja i ukupnoj koncentraciji aromatskih spojeva. Među nekim klonovima više dominiraju terpeni, a kod nekih norisoprenoidi. U prosjeku dominiraju beta- damaskenon i geranijska kiselina. Rose oksid nije utvrđen ni kod jednog klona. Klon OB343 od četiri analizirana spoja ima najveću izmjerenu koncentraciju kao i najveću ukupnu koncentraciju aromatskih spojeva, stoga je pokazao najbolje rezultate u pogledu primarnih aroma. Klon OB357 od šest spojeva ima najmanju izmjerenu koncentraciju. Klon OB182 ima najmanju ukupnu koncentraciju svih analiziranih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)