Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901210

Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'


Domić, Mislav
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina', 2017., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 901210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'
(Aromatic profile and production characteristics of grapevine cultivar 'Žlahtina' clone candidates)

Autori
Domić, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Darko Preiner

Ključne riječi
autohtone sorte vinove loze, klon, klonska selekcija, Žlahtina, aromatski sastav
(native varieties, pošip, maraština, vugava, debit, clonal selection, flavour compound)

Sažetak
Žlahtina je najvažnija autohtona sorta vinove loze na području Primorsko-goranske županije, a posebno na otoku Krku. Klonskom selekcijom ove sorte, koja je započela 2005. godine, izdvojeni su klonski kandidati kod kojih su uočene i potvrđene pozitivne promjene osnovnih gospodarski važnih svojstava (prinos, sadržaj šećera i kiselina u moštu i sl.). Tijekom klonske selekcije nastoji se utvrditi da li se klonski kandidati međusobno razlikuju i u slučaju sadržaja aromatskih spojeva u grožđu, koji su kod bijelih sorata od izuzetne važnosti zbog toga što uvjetuju kvalitetu i primarnu aromu vina. Istraživanje je provedeno nad 12 klonskih kandidata sorte Žlahtina. Uzorkovanje grožđa provedeno je u fazi pune zrelosti u 2015. godini, u pokusnom nasadu u Vrbniku na otoku Krku. Analize su provedene u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Kod svih klonova su uočene razlike u vizualnoj evaluaciji kao i u kemijskoj analizi. Najveće razlike uočene su kod aromatskog sastava gdje se klonovi razlikuju u očitanoj koncentraciji određenog spoja i ukupnoj koncentraciji aromatskih spojeva. Među nekim klonovima više dominiraju terpeni, a kod nekih norisoprenoidi. U prosjeku dominiraju beta- damaskenon i geranijska kiselina. Rose oksid nije utvrđen ni kod jednog klona. Klon OB343 od četiri analizirana spoja ima najveću izmjerenu koncentraciju kao i najveću ukupnu koncentraciju aromatskih spojeva, stoga je pokazao najbolje rezultate u pogledu primarnih aroma. Klon OB357 od šest spojeva ima najmanju izmjerenu koncentraciju. Klon OB182 ima najmanju ukupnu koncentraciju svih analiziranih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Domić, Mislav
Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina', 2017., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Domić, M. (2017) 'Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze 'Žlahtina'', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Domi\'{c}, Mislav}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {autohtone sorte vinove loze, klon, klonska selekcija, \v{Z}lahtina, aromatski sastav}, title = {Aromatski profil i gospodarska svojstva klonskih kandidata sorte vinove loze '\v{Z}lahtina'}, keyword = {autohtone sorte vinove loze, klon, klonska selekcija, \v{Z}lahtina, aromatski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Domi\'{c}, Mislav}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {native varieties, po\v{s}ip, mara\v{s}tina, vugava, debit, clonal selection, flavour compound}, title = {Aromatic profile and production characteristics of grapevine cultivar '\v{Z}lahtina' clone candidates}, keyword = {native varieties, po\v{s}ip, mara\v{s}tina, vugava, debit, clonal selection, flavour compound}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font