Pregled bibliografske jedinice broj: 901194
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 901194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli
(Influence of yeast strain on the aroma profile of Sauvignon wines)
Autori
Karković Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
24
Mentor
Jeromel, Ana
Ključne riječi
alkoholna fermentacija, Sauvignon bijeli, kvasac, Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23
(yeasts, alcoholic fermentation, sauvignon blanc)
Sažetak
Aromatski profil pojedinog vina definiran je genetskim svojstvima sorte, agroklimatskim uvjetima i proizvodnoj godini, kemijskim sastavom mošta i samim kvascem koji provodi alkoholnu fermentaciju. Različitost u metabolizmu komercijalno dostupnih sojeva kvasca uvelike može utjecati na koncentraciju stvorenih fermentacijskih aroma čime se u konačnici značajno modificira aromatski profil dobivenog vina. Ovo istraživanje proučava utjecaj različitih sojeva kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, berba 2013. Istraživanje je provedeno u nasadu Sauvignona bijelog (Vitis vinifera L.) posađenim u Svetom Ivanu Zelini. Berba je obavljena ručno, u trenutku tehnološke zrelosti. U istraživanju su korišteni komercijalni sojevi kvasca koji se nalaze na tržištu: Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23. Provedena je kemijska analiza pojedinih viših alkohola, hlapivih estera te terpena i C13 norizoprenoida primjenom plinske kromatografije. Na temelju provedenog istraživanja potvrđen je utjecaj različitih sojeva kvasaca na sintezu pojedinih spojeva fermentacijske arome kao i na oslobađanje spojeva nosioca primarne arome. Iz dobivenih rezultata možemo izdvojiti sojeve kvasca VIN13 i Flavia+QA23 zbog njihove izražene sposobnosti oslobađanja monoterpena i pojedinačnih C13 norizoprenoida. Sojevi kvasca Uvaferm exence i R2 su potvrdili svoju veću sposobnost sinteze fermentacijskih aroma primarno 2-fenil etanola te etil butirata. Predsjednik stručnog povjerenstva Jeromel Ana
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)