Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 901194

Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli


Karković Josip
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 901194 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli
(Influence of yeast strain on the aroma profile of Sauvignon wines)

Autori
Karković Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
24

Mentor
Jeromel, Ana

Ključne riječi
alkoholna fermentacija, Sauvignon bijeli, kvasac, Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23
(yeasts, alcoholic fermentation, sauvignon blanc)

Sažetak
Aromatski profil pojedinog vina definiran je genetskim svojstvima sorte, agroklimatskim uvjetima i proizvodnoj godini, kemijskim sastavom mošta i samim kvascem koji provodi alkoholnu fermentaciju. Različitost u metabolizmu komercijalno dostupnih sojeva kvasca uvelike može utjecati na koncentraciju stvorenih fermentacijskih aroma čime se u konačnici značajno modificira aromatski profil dobivenog vina. Ovo istraživanje proučava utjecaj različitih sojeva kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, berba 2013. Istraživanje je provedeno u nasadu Sauvignona bijelog (Vitis vinifera L.) posađenim u Svetom Ivanu Zelini. Berba je obavljena ručno, u trenutku tehnološke zrelosti. U istraživanju su korišteni komercijalni sojevi kvasca koji se nalaze na tržištu: Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23. Provedena je kemijska analiza pojedinih viših alkohola, hlapivih estera te terpena i C13 norizoprenoida primjenom plinske kromatografije. Na temelju provedenog istraživanja potvrđen je utjecaj različitih sojeva kvasaca na sintezu pojedinih spojeva fermentacijske arome kao i na oslobađanje spojeva nosioca primarne arome. Iz dobivenih rezultata možemo izdvojiti sojeve kvasca VIN13 i Flavia+QA23 zbog njihove izražene sposobnosti oslobađanja monoterpena i pojedinačnih C13 norizoprenoida. Sojevi kvasca Uvaferm exence i R2 su potvrdili svoju veću sposobnost sinteze fermentacijskih aroma primarno 2-fenil etanola te etil butirata. Predsjednik stručnog povjerenstva Jeromel Ana

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Jeromel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karković Josip
Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Karković Josip (2016) 'Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {alkoholna fermentacija, Sauvignon bijeli, kvasac, Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23}, title = {Utjecaj soja kvasca na aromatski profil vina Sauvignon bijeli}, keyword = {alkoholna fermentacija, Sauvignon bijeli, kvasac, Lalvin EC1118, Lalvin R2, Anchor VIN13, Uvaferm exence, Flavia+QA23}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {24}, keywords = {yeasts, alcoholic fermentation, sauvignon blanc}, title = {Influence of yeast strain on the aroma profile of Sauvignon wines}, keyword = {yeasts, alcoholic fermentation, sauvignon blanc}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font