Pregled bibliografske jedinice broj: 899431
Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju marelice
Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju marelice, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899431 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološke smjernice za integriranu proizvodnju marelice
(Technological guidelines for integrated apricot production)
Autori
Jarić Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.06
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
Prunus armeniaca, sorte, „Mađarska najbolja“, uzgoj
(, , "Mađarska najbolja", production, Prunus Armenia, variety)
Sažetak
Marelica ili kajsija (lat. Prunus armeniaca) je koštičava voćka koja zajedno sa šljivama, trešnjama, višnjama, breskvama i bademima pripada rodu Prunus porodice Rosaceae. Smatra se jednom od najstarijih voćki na svijetu, a svoje podrijetlo najvjerojatnije vuče iz srednje Azije i sjeveroistočne Kine. Najbolje uspijeva u područjima umjerene kontinentalne klime, gdje se intenzivno komercijalno uzgaja. Najveći svjetski proizvođači marelice su Turska, Iran i Italija. Kod nas je najzastupljenija sorta „Mađarska najbolja“. Svježi plodovi marelice cijenjeni su kao stolno voće zbog svoje izuzetne nutritivne vrijednosti, ali kao i sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine (sok, kompot, džem, žele, marmelada, dječje kašice, voćni jogurt, voćne salate, rakija i sl.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)