Pregled bibliografske jedinice broj: 899350
Tov Kunića
Tov Kunića, 2009., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 899350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tov Kunića
(Rabbits fattening)
Autori
Krilčić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2009
Stranica
26
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
svjetska proizvodnja, tov kunića, meso kunića
(world production, rabbits fattening, rabbit meat)
Sažetak
Proizvodnja kunića u svijetu u stalnom je porastu. Kuniće odlikuje vrlo visoka kvaliteta mesa te upotrebljivost ostalih nusproizvoda u kunićarskoj proizvodnji. Meso kunića sadrži vrlo nizak sadržaj masti te visok udio bjelančevina te ga često nazivaju i „mesom nad mesima“. Konzumacija kunićjeg mesa nije zabranjena niti u jednoj religiji te meso kunića predstavlja izvrsnu alternativu u prehrani ljudi bjelančevinama animalnog porijekla. S obzirom da se današnji tov kunića odvija u objektima s kontroliranim mikroklimatskim uvjetima gdje je najveći naglasak dan na hranidbu kunića cilj ovog rada bio je prikazati najnovije spoznaje u hranidbi kunića koje dovode do poboljšanih proizvodnih rezultata u tovu kunića. Provedena su mnogobrojna istraživanja koja su za cilj imala utvrditi utjecaj različitih hranidbenih čimbenika na rezultate tova kod kunića, te su pronađena određena rješenja kojima se poboljšavaju tovna svojstva kunića. Većina istraživača zaključuje kako je potrebno provoditi i daljnja istraživanja kako bi se poboljšanom hranidbom utjecalo na proizvodne rezultate kunića i bolji ekonomski rezultat proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)