Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899323

Noviteti u transportu mesa i mesnih prerađevina


Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Noviteti u transportu mesa i mesnih prerađevina // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 1; 39-45 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 899323 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Noviteti u transportu mesa i mesnih prerađevina
(Innovations in transportation of meat and meat products)

Autori
Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59 (2017), 1; 39-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
transportni proces, „inteligentni kontejner“, meso i mesne prerađevine
(transportation, „intelligent container“, meat and meat products)

Sažetak
Poznato je da tijekom prijevoza ili skladištenja mesa i mesnih prerađevina može doći do bioloških, kemijskih, mehaničkih ili organoleptičkih promjena, tj. da se kakvoća navedenih roba smanjuje. U transportno distributivnom lancu svaka je karika izuzetno važna. Stoga se skladištenje, čuvanje i transport mesa i mesnih prerađevina mora odvijati uz stalni veterinarski nadzor. Osim navedenog, transportna sredstva trebaju udovoljavati svim zdravstveno-higijenskim i tehničkim uvjetima. U Hrvatskoj je najviše zastupljen cestovni prijevoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pa tako i mesa i mesnih prerađevina. Dosadašnji transport svježeg kao i zamrznutog mesa od klaonice do tržišta odvija se u kamionima sa hladioničkim komorama, a cijeli je sustav transporta uključen u tzv. „hladni lanac“. Temeljem prikupljenih podataka i njihove analize, cilj ovog rada je prikazati složenost procesa u pripremi, transportu i skladištenju mesa i mesnih prerađevina. Prednosti efikasnog, dobro održavanog hladnog lanca su: smanjenje troškova ; očuvanje kakvoće robe (proizvoda) i smanjenje gubitaka - rasipanje i povrat robe. Transportni proces uključuje niz nepredvidivih čimbenika koji utječu na promjene temperature unutar hladioničke komore. Međutim, praćenjem hladnog lanca cilj je osigurati kakvoću i sigurnost proizvoda kroz cijeli distributivni lanac. Iz tog razloga, pokrenut je istraživački projekt „inteligentni kontejner“ i razvijen je kontejner koji omogućava, kroz kombinaciju tehnologije i računalnih programskih paketa, praćenje kakvoće procesa distribucije za lako pokvarljivu robu uz optimizaciju logističkih procesa s ciljem smanjenja gubitaka u transportu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Noviteti u transportu mesa i mesnih prerađevina // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 1; 39-45 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Pliestić, S., Galić, A., Dobričević, N., Voća, S. & Šic Žlabur, J. (2017) Noviteti u transportu mesa i mesnih prerađevina. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (1), 39-45.
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2017}, pages = {39-45}, keywords = {transportni proces, „inteligentni kontejner“, meso i mesne prera\djevine}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Noviteti u transportu mesa i mesnih prera\djevina}, keyword = {transportni proces, „inteligentni kontejner“, meso i mesne prera\djevine} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2017}, pages = {39-45}, keywords = {transportation, „intelligent container“, meat and meat products}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Innovations in transportation of meat and meat products}, keyword = {transportation, „intelligent container“, meat and meat products} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • World translations indeks
  • Referativny Zhumal





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font