Pregled bibliografske jedinice broj: 899309
Određivanje prisutnosti bjelančevina soje u hrenovkama molekularnom metodom
Određivanje prisutnosti bjelančevina soje u hrenovkama molekularnom metodom // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 93-93 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 899309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje prisutnosti bjelančevina soje u hrenovkama molekularnom metodom
(Determining the presence of soy proteins in frankfurters using molecular methods)
Autori
Perković, Irena ; Agičić, Marija ; Pleadin, Jelka ; Krajina, Hrvoje ; Škrivanko, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017, 93-93
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja, alergeni, hrenovke, PCR metoda
(soy, allergens, frankfurters, PCR method)
Sažetak
U proizvodnji mesnih proizvoda učestalo se koriste bjelančevine soje zbog svoje velike sposobnosti vezivanja vode i povećanja stabilnosti emulzija, uz minimalan utjecaj na okus i boju krajnjeg proizvoda. Osim toga, bjelančevine soje karakterizira i visoka biološka vrijednost te laka probavljivost. No, kako soja pripada skupini osnovnih alergena u hrani, njezina prisutnost, ukoliko nije označena na deklaraciji proizvoda, može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi osjetljivih na ovaj alergen. Stoga je cilj ovog rada bio uvesti molekularnu PCR (engl. Polymerase chain reaction) metodu za identifikaciju bjelančevina soje te potom ispitati prisutnost ovih bjelančevina u hrenovkama koje se kao namirnica široko konzumiraju u svim dobnim skupinama potrošača. Uzorkovano je ukupno 17 uzoraka hrenovki proizvedenih od strane različitih proizvođača te su rezultati ispitivanja uspoređeni s deklaracijom na proizvodima kako bi se utvrdila sukladnost u označavanju ovog alergena. U 5 uzoraka hrenovki bjelančevine soje bile su naznačene na deklaraciji i PCR metodom su iste i utvrđene. U preostalih 12 uzoraka prisutnost bjelančevina soje nije bila označena na deklaraciji, od kojih u 11 uzoraka prisutnost bjelančevina soje nije ni utvrđena, sukladno s deklaracijom, dok je u jednom uzorku utvrđena prisutnost bjelančevina soje bez označavanja prisutnosti ovog alergena. Rezultati istraživanja pokazuju da većina proizvođača hrenovki na hrvatskom tržištu ispravno označava svoj proizvod, ali ukazuju i na moguće nesukladnosti pri označavanju, te na potrebu stalne kontrole prehrambenih proizvoda na prisutnost alergena s ciljem zaštite osjetljive populacije potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb