Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899283

Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba?


Pleadin, Jelka
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba? // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 5-5 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 899283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba?
(Hormones in food of animal origin - Natural occurrence or abuse?)

Autori
Pleadin, Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017, 5-5

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hormoni, anabolički učinak, ostaci u hrani životinjskog podrijetla, intoksikacija, sigurnost hrane
(hormones, anabolic effect, residues in food of animal origin, intoxication, food safety)

Sažetak
Hormoni su organsko-kemijske tvari čijom se uporabom u stočarskoj proizvodnji mogu postići značajniji prinosi, a time i veći profit. U farmskih životinja hormoni imaju anabolički učinak, odnosno djeluju na način da povećavaju sintezu proteina i razgradnju masti, čime se ujedno dobivaju i senzorski prihvatljiviji proizvodi. Međutim, primjenom na životinjama ove tvari se „carry over“ efektom prenose u jestiva tkiva i tjelesne tekućine, te u konačnici i u gotove proizvode (mlijeko, iznutrice, meso, jaja), a termičkom obradom uglavnom ih nije moguće inaktivirati ili ukloniti. Na taj način potrošači konzumacijom namirnica životinjskog podrijetla mogu biti izloženi hormonskom djelovanju. S obzirom da su dokazane brojne intoksikacije i hormonski učinci u ljudi, njihova primjena kao promotora rasta u životinja je u Europskoj uniji zabranjena. Zlouporaba ovih tvari predstavlja potencijalni rizik za potrošače, a kako bi se spriječio mogući štetan utjecaj na zdravlje važno je sustavno pridržavanje zakonskih odrednica definiranih za njihovu primjenu i kontrolu. Budući da su spolni hormoni prisutni u tkivima i tjelesnim tekućinama farmskih životinja u fiziološkim razinama, a pojavnost može biti i posljedica liječenja odnosno terapeutske primjene, kako bi se dokazala njihova ilegalna uporaba od velikog je značaja utemelje na interpretacija utvrđenih razina. U posljednjem desetljeću se u ovom području provode brojna istraživanja budući da za veliki broj tvari s hormonskim djelovanjem još uvijek nisu istraženi toksični učinci, a stalan je i razvoj novih sintetskih hormona i njihovih mješavina. Stoga je u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane i zaštite zdravlja potrošača potreban kontinuirani nadzor pojavnosti hormona u svim kritičnim točkama proizvodnje hrane od farme do potrošača, kao i razvoj novih suvremenih analitičkih metoda u identifikaciji njihove zlouporabe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka
Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba? // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. str. 5-5 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pleadin, J. (2017) Hormoni u hrani životinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba?. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja".
@article{article, author = {Pleadin, Jelka}, year = {2017}, pages = {5-5}, keywords = {hormoni, anaboli\v{c}ki u\v{c}inak, ostaci u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla, intoksikacija, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Hormoni u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla - Prirodna pojavnost ili zlouporaba?}, keyword = {hormoni, anaboli\v{c}ki u\v{c}inak, ostaci u hrani \v{z}ivotinjskog podrijetla, intoksikacija, sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka}, year = {2017}, pages = {5-5}, keywords = {hormones, anabolic effect, residues in food of animal origin, intoxication, food safety}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Hormones in food of animal origin - Natural occurrence or abuse?}, keyword = {hormones, anabolic effect, residues in food of animal origin, intoxication, food safety}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font