Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 899228

Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina


Radović, Pavao
Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 899228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina
(Morphological characteristics of fruits and seeds of introduced varieties of olives)

Autori
Radović, Pavao

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2016

Stranica
28

Mentor
Benčić, Đani

Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina

Ključne riječi
Istra, sorte maslina, morfološki paremetri
(Istria, morphological parameters, olive variety)

Sažetak
Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na području Istre uzgaja već nekoliko tisuća godina. Iako se ne može sa sigurnošću reći no brojni povjesničari i arheološka nalazišta nam sugeriraju rasprostranjenost masline na području Istre i prije dolaska Rimljana. U Hrvatskoj se maslina uzgaja u njenom priobalnom pojasu i na otocima. Istra kao jedna od šest podregija uzgoja maslina predstavlja najsjevernije područje gdje maslina uspijeva. U Istri se danas uzgaja oko tridesetak sorata maslina koje su introducirane u različitim vremenskim periodima. Najzastupljenije su autohtone sorte poput: Buže, Istarske bjelice, Žižolere, Črnice, Karbonace, Plominke, Buže vodnjanske, Ženske i Muške puntože, Moražole te udomaćene sorte kao što je Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine, Ascolana tenera, Rosciola i dr. Provelo se istraživanje na 5 sorata (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine, Arbosana) maslina gdje su mjereni morfološki parametri plodova i koštica. Plodovi sorte Ascolana su bili najkrupniji s najvećom masom, navedena sorta imala je i najveću košticu. Najmanje plodove imala je sorta Pendolino.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Batelja Lodeta (mentor)

Avatar Url Đani Benčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radović, Pavao
Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Radović, P. (2016) 'Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorata maslina', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovi\'{c}, Pavao}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {Istra, sorte maslina, morfolo\v{s}ki paremetri}, title = {Morfolo\v{s}ka svojstva plodova i ko\v{s}tica introduciranih sorata maslina}, keyword = {Istra, sorte maslina, morfolo\v{s}ki paremetri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radovi\'{c}, Pavao}, year = {2016}, pages = {28}, keywords = {Istria, morphological parameters, olive variety}, title = {Morphological characteristics of fruits and seeds of introduced varieties of olives}, keyword = {Istria, morphological parameters, olive variety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font