Pregled bibliografske jedinice broj: 898948
Proizvodnja i prerada smokava u Hrvatskoj
Proizvodnja i prerada smokava u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898948 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i prerada smokava u Hrvatskoj
(Production and processing of figs in Croatia)
Autori
Baule, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2016
Stranica
33
Mentor
Benčić, Đani
Neposredni voditelj
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
Ficus carica, prerada, Zamorčica
(Ficus carica, processing, Zamorcica)
Sažetak
Smokva (Ficus carica) pripada porodici dudova (Moraceae). Smatra se jednom od najstarijih voćki na svijetu, a podrijetlom je iz Male Azije. Plod smokve najčešće se na tržištu nalazi kao prerađevina. Najveći svijetski proizvođač je Turska. Naša najperspektivnija sorta je Zamorčica. U Hrvatskoj postoje izvrsni uvjeti za intenzivan uzoj smokve, ali nažalost njena proizvodnja iz godine u godinu opada. Iz tih razloga na naše tržište počinju se uvoziti prerađene smokve iz drugih zemalja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb