Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898895

Sastav masnih kiselina Slavonske šunke


Kovačević, Dragan; Bušić, Nives; Mastanjević, Krešimir; Pleadin Jelka
Sastav masnih kiselina Slavonske šunke // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa "HRANOM DO ZDRAVLJA" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 898895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav masnih kiselina Slavonske šunke
(Fatty acids composition of Slavonian ham)

Autori
Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Mastanjević, Krešimir ; Pleadin Jelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa "HRANOM DO ZDRAVLJA" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 112-112

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup "HRANOM DO ZDRAVLJA"

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Slavonska šunka, masne kiseline, SFA, MUFA i PUFA
(Slavonian ham, fatty acids, SFA, MUFA and PUFA)

Sažetak
Cilj rada je bio procijeniti utjecaj različitih vrsta soli (krupne morske, KMS i sitne kamene soli, SKS) na sastav masnih kiselina Slavonske šunke. Određivanje sastava masnih kiselina provedeno je na kraju proizvodnog procesa, 238. dan. Nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka, metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije s plameno-ionizacijskom detekcijom (GC-FID). Analiziran je i uspoređen sastav masnih kiselina s obzirom na skupine zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina, kao i omjeri n-6/n-3 te PUFA/SFA. Rezultati određivanja sastava masnih kiselina Slavonske šunke soljenih s KMS i SKS pokazuju da je oleinska kiselina (C18:1n9) najzastupljenija masna kiselina iz skupine MUFA (43, 43 i 43, 44%), palmitinska kiselina (C16:0) iz skupine SFA (23, 67 i 23, 21%) te linolna kiselina (C18:2n-6c) iz skupine PUFA (9, 74 i 10, 48%). Vrste soli nisu statistički značajno utjecale na sastav masnih kiselina Slavonske šunke (p < 0, 05). Omjeri PUFA/SFA (0, 29 - 0, 32) i n-6/n-3 (19, 60 - 19, 88) za uzorke Slavonske šunke soljene s KMS i SKS u skladu su literaturnim podacima za različite hrvatske i europske šunke (pršute). Utvrđeni omjeri nisu u skladu s nutritivno preporučenim vrijednostima međunarodnih zdravstvenih organizacija (PUFA/SFA > 0, 4 ; n-6/n-3 < 4).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Bušić, Nives; Mastanjević, Krešimir; Pleadin Jelka
Sastav masnih kiselina Slavonske šunke // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa "HRANOM DO ZDRAVLJA" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 112-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovačević, D., Bušić, N., Mastanjević, K. & Pleadin Jelka (2017) Sastav masnih kiselina Slavonske šunke. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa "HRANOM DO ZDRAVLJA".
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Bu\v{s}i\'{c}, Nives and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2017}, pages = {112-112}, keywords = {Slavonska \v{s}unka, masne kiseline, SFA, MUFA i PUFA}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Sastav masnih kiselina Slavonske \v{s}unke}, keyword = {Slavonska \v{s}unka, masne kiseline, SFA, MUFA i PUFA}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Bu\v{s}i\'{c}, Nives and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2017}, pages = {112-112}, keywords = {Slavonian ham, fatty acids, SFA, MUFA and PUFA}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Fatty acids composition of Slavonian ham}, keyword = {Slavonian ham, fatty acids, SFA, MUFA and PUFA}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font