Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898613

Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH


Stražanac, Danijela; Gross-Bošković, Andrea; Matijević, Leonard; Jokić, Stela; Hengl, Brigita
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH // 10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017. str. 89-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 898613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH
(Microbiological contamination in fresh and semi- soft cheeses in croatia)

Autori
Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Matijević, Leonard ; Jokić, Stela ; Hengl, Brigita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017, 89-89

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup (10 ; 2017)

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svježi i polutvrdi sirevi, mikrobiološka kontaminacija, sigurnost hrane
(fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety)

Sažetak
Proizvodnja sireva tradicionalno je udomaćena na poljoprivrednim gospodarstvima, a potražnja za „domaćim“ sirom i dalje je prisutna. Ipak, mlijeko koje se koristi za njihovu proizvodnju može biti kontaminirano mikroorganizmima, te mikrobiološka kakvoća sira predstavlja značajan javno-zdravstveni interes. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u mikrobiološku sliku (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 i Salmonella spp.) tradicijski proizvedenih sireva koji se prodaju na tržnicama većih gradova u RH. Uzorkovanjem su bili obuhvaćeni tradicijski (autohtoni) svježi i polutvrdi sirevi od kravljeg mlijeka proizvedeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji se prodaju na tržnicama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Prvo uzorkovanje provedeno je u ljetnim, a drugo u zimskim mjesecima. Rezultati su pokazali kako niti jedan uzorak sira nije bio kontaminiran patogenim bakterijama L. monocytogenes i Salmonella spp. Prosječna kontaminacija bakterijom E. coli u svježem siru iznosila je 1, 3x102 CFU/g, a u polutvrdom siru 3, 65x101 CFU/g, što predstavlja zanemarujući rizik za ljudsko zdravlje i ukazuje na dobru higijensku proizvodnju. Prosječna kontaminacija svježeg sira bakterijom S. aureus iznosila je 1, 21x101 CFU/g, a u polutvrdom siru 2, 01x101 CFU/g, što je odraz zadovoljavajućeg stanja i niske mikrobiološke kategorije rizika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrea Gross-Bošković (autor)

Avatar Url Brigita Hengl (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stražanac, Danijela; Gross-Bošković, Andrea; Matijević, Leonard; Jokić, Stela; Hengl, Brigita
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH // 10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017. str. 89-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Stražanac, D., Gross-Bošković, A., Matijević, L., Jokić, S. & Hengl, B. (2017) Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts.
@article{article, author = {Stra\v{z}anac, Danijela and Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Matijevi\'{c}, Leonard and Joki\'{c}, Stela and Hengl, Brigita}, year = {2017}, pages = {89-89}, keywords = {svje\v{z}i i polutvrdi sirevi, mikrobiolo\v{s}ka kontaminacija, sigurnost hrane}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka kontaminacija svje\v{z}ih i polutvrdih sireva u RH}, keyword = {svje\v{z}i i polutvrdi sirevi, mikrobiolo\v{s}ka kontaminacija, sigurnost hrane}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stra\v{z}anac, Danijela and Gross-Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea and Matijevi\'{c}, Leonard and Joki\'{c}, Stela and Hengl, Brigita}, year = {2017}, pages = {89-89}, keywords = {fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Microbiological contamination in fresh and semi- soft cheeses in croatia}, keyword = {fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font