Pregled bibliografske jedinice broj: 898613
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH // 10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017. str. 89-89 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 898613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH
(Microbiological contamination in fresh and semi- soft cheeses in croatia)
Autori
Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Matijević, Leonard ; Jokić, Stela ; Hengl, Brigita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017, 89-89
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup (10 ; 2017)
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svježi i polutvrdi sirevi, mikrobiološka kontaminacija, sigurnost hrane
(fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety)
Sažetak
Proizvodnja sireva tradicionalno je udomaćena na poljoprivrednim gospodarstvima, a potražnja za „domaćim“ sirom i dalje je prisutna. Ipak, mlijeko koje se koristi za njihovu proizvodnju može biti kontaminirano mikroorganizmima, te mikrobiološka kakvoća sira predstavlja značajan javno-zdravstveni interes. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u mikrobiološku sliku (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 i Salmonella spp.) tradicijski proizvedenih sireva koji se prodaju na tržnicama većih gradova u RH. Uzorkovanjem su bili obuhvaćeni tradicijski (autohtoni) svježi i polutvrdi sirevi od kravljeg mlijeka proizvedeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji se prodaju na tržnicama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Prvo uzorkovanje provedeno je u ljetnim, a drugo u zimskim mjesecima. Rezultati su pokazali kako niti jedan uzorak sira nije bio kontaminiran patogenim bakterijama L. monocytogenes i Salmonella spp. Prosječna kontaminacija bakterijom E. coli u svježem siru iznosila je 1, 3x102 CFU/g, a u polutvrdom siru 3, 65x101 CFU/g, što predstavlja zanemarujući rizik za ljudsko zdravlje i ukazuje na dobru higijensku proizvodnju. Prosječna kontaminacija svježeg sira bakterijom S. aureus iznosila je 1, 21x101 CFU/g, a u polutvrdom siru 2, 01x101 CFU/g, što je odraz zadovoljavajućeg stanja i niske mikrobiološke kategorije rizika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek