Pregled bibliografske jedinice broj: 898413
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera
(Influence of different proportions of processed animal protein on the characteristics of broiler meat)
Autori
Strmečki, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
prerađeni animalni protein, brojleri, kakvoća mesa
(processed animal protein, broilers, meat quality)
Sažetak
Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)