Pregled bibliografske jedinice broj: 898322
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip, 2017., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip
(Influence of oenological practices on the aroma composition of Pošip wine)
Autori
Tomašević, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2017
Stranica
155
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Pošip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj predfermentativne maceracije, soja kvasca te dodatka antioksidansa (sumporov dioksid i glutation) na aromu vina Pošip. Vina su proizvedena vinifikacijom u inoks tankovima i u hrastovim barrique bačvama. Uzorci vina analizirani su u trenutku punjenja te nakon 3, 6, 9 i 12 mjeseci starenja u bocama. Spojevi arome analizirani su primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) nakon prethodne mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) ili slektivne ekstrakcije hlapivih tiola primjenom p-hidroksimerkuribenzoata i jakog anionskog izmjenjivača. Intenzitet mirisa tiola određen je kvantitativnom deskriptivnom senzorskom analizom. Dobiveni rezultati pokazali su da primijenjeni enološki postupci značajno utječu na sastav spojeva arome, a ovisno o pojedinom postupku ili njihovoj kombinaciji mogu se proizvesti vina različitih karakteristika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb