Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898322

Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip


Tomašević, Marina
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip, 2017., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip
(Influence of oenological practices on the aroma composition of Pošip wine)

Autori
Tomašević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.06

Godina
2017

Stranica
155

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Pošip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj predfermentativne maceracije, soja kvasca te dodatka antioksidansa (sumporov dioksid i glutation) na aromu vina Pošip. Vina su proizvedena vinifikacijom u inoks tankovima i u hrastovim barrique bačvama. Uzorci vina analizirani su u trenutku punjenja te nakon 3, 6, 9 i 12 mjeseci starenja u bocama. Spojevi arome analizirani su primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) nakon prethodne mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) ili slektivne ekstrakcije hlapivih tiola primjenom p-hidroksimerkuribenzoata i jakog anionskog izmjenjivača. Intenzitet mirisa tiola određen je kvantitativnom deskriptivnom senzorskom analizom. Dobiveni rezultati pokazali su da primijenjeni enološki postupci značajno utječu na sastav spojeva arome, a ovisno o pojedinom postupku ili njihovoj kombinaciji mogu se proizvesti vina različitih karakteristika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Tomašević, Marina
Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip, 2017., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tomašević, M. (2017) 'Utjecaj enoloških postupaka na sastav arome vina Pošip', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2017}, pages = {155}, keywords = {antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Po\v{s}ip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino}, title = {Utjecaj enolo\v{s}kih postupaka na sastav arome vina Po\v{s}ip}, keyword = {antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Po\v{s}ip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Toma\v{s}evi\'{c}, Marina}, year = {2017}, pages = {155}, keywords = {antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Po\v{s}ip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino}, title = {Influence of oenological practices on the aroma composition of Po\v{s}ip wine}, keyword = {antioksidansi, aroma, glutation, hlapivi tioli, Po\v{s}ip, predfermentativna maceracija, soj kvasaca, vino}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font