Pregled bibliografske jedinice broj: 898225
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića
(Management of heating and ventilation systems in chicken fattening)
Autori
Kiseljak, Viktorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
19
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
sustavi zagrijavanja i ventilacije, proizvodni rezultati, tov pilića
(heating and ventilation systems, production performance, chicken fattening)
Sažetak
Klimatske promjene koje sve više osjećaju i tovljači peradi utječu na konačne proizvodne pokazatelje i dobit. Održavanje optimalnih mikroklimatskih uvjeta u proizvodnji pilećeg mesa predstavlja jedan od najvažnijih zadataka tehnologa na farmi. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka prikazati najmodernije sustave koji se koriste u zagrijavanju i ventilaciji objekata u tovu pilića te donijeti preporuke budućim investitorima pri nabavi opreme. Dolazimo do zaključaka kako je za maksimalnu proizvodnju bitna gustoća naseljenosti u objektu, jer disanje, sva isparavanja prolivene vode i izmet utječu na postotak vlage i temperaturu. Iz proučenih literaturnih podataka i istraživanja vidljivo je kako stres rezultiran manjkom ventilacije i povećanom temperaturom ima bitnu ulogu u kvaliteti mesa. Stoga, za uspješan tov brojlera treba izabrati odgovarajuće hibride, pripremiti objekt tj. očistiti, dezinficirati i zagrijati, pravilno namjestiti sve hranilice i pojilice u dovoljnom broju, osigurati objekt od propuha ili zagušljivosti. Praćenje ponašanja brojlera nam pokazuje treba li objekt provjetravati ili zagrijavati i koliko. Prvi dan brojlera u peradnjaku je najvažniji, jer se svi nedostaci kasnije odražavaju na proizvodnju bez mogućnosti popravka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)