Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898225

Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića


Kiseljak, Viktorija
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898225 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića
(Management of heating and ventilation systems in chicken fattening)

Autori
Kiseljak, Viktorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
19

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
sustavi zagrijavanja i ventilacije, proizvodni rezultati, tov pilića
(heating and ventilation systems, production performance, chicken fattening)

Sažetak
Klimatske promjene koje sve više osjećaju i tovljači peradi utječu na konačne proizvodne pokazatelje i dobit. Održavanje optimalnih mikroklimatskih uvjeta u proizvodnji pilećeg mesa predstavlja jedan od najvažnijih zadataka tehnologa na farmi. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka prikazati najmodernije sustave koji se koriste u zagrijavanju i ventilaciji objekata u tovu pilića te donijeti preporuke budućim investitorima pri nabavi opreme. Dolazimo do zaključaka kako je za maksimalnu proizvodnju bitna gustoća naseljenosti u objektu, jer disanje, sva isparavanja prolivene vode i izmet utječu na postotak vlage i temperaturu. Iz proučenih literaturnih podataka i istraživanja vidljivo je kako stres rezultiran manjkom ventilacije i povećanom temperaturom ima bitnu ulogu u kvaliteti mesa. Stoga, za uspješan tov brojlera treba izabrati odgovarajuće hibride, pripremiti objekt tj. očistiti, dezinficirati i zagrijati, pravilno namjestiti sve hranilice i pojilice u dovoljnom broju, osigurati objekt od propuha ili zagušljivosti. Praćenje ponašanja brojlera nam pokazuje treba li objekt provjetravati ili zagrijavati i koliko. Prvi dan brojlera u peradnjaku je najvažniji, jer se svi nedostaci kasnije odražavaju na proizvodnju bez mogućnosti popravka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kiseljak, Viktorija
Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kiseljak, V. (2016) 'Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pilića', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kiseljak, Viktorija}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {sustavi zagrijavanja i ventilacije, proizvodni rezultati, tov pili\'{c}a}, title = {Upravljanje sustavima za zagrijavanje i ventilaciju u tovu pili\'{c}a}, keyword = {sustavi zagrijavanja i ventilacije, proizvodni rezultati, tov pili\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kiseljak, Viktorija}, year = {2016}, pages = {19}, keywords = {heating and ventilation systems, production performance, chicken fattening}, title = {Management of heating and ventilation systems in chicken fattening}, keyword = {heating and ventilation systems, production performance, chicken fattening}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font