Pregled bibliografske jedinice broj: 898222
Mogućnost upotrebe enzimatskih pripravaka u hranidbi peradi
Mogućnost upotrebe enzimatskih pripravaka u hranidbi peradi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost upotrebe enzimatskih pripravaka u hranidbi peradi
(Possibility of using enzymatic preparations in poultry feeding)
Autori
Zaninović, Leonarda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Janječić, Zlatko
Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
enzimatski pripravci, hranidba, perad
(enzymatic preparations, feeding, poultry)
Sažetak
Posljednjih dvadesetak godina iznalaze se načini kako povećati iskoristivost hrane za perad, postići dobre proizvodnje i zdravstvene rezultate u uzgoju i tovu pilića, a istodobno sniziti njenu cijenu proizvodnje. Tome doprinosi upotreba enzimskih ili multienzimskih pripravaka u hrani. Cilj ovog završnog rada bio je iz dostupnih literaturnih podataka proučiti utjecaj dodataka enzimatskih pripravaka na proizvodne rezultate u tovu peradi i proizvodnju konzumnih jaja. Prema mnogim istraživanjima uporaba enzimskih pripravaka u hranidbi peradi očitovala se boljim prirastom tjelesne mase, konzumacijom, konverzijom hrane, ali i povoljnim utjecajem na zdravlje peradi. U hranidbi kokoši nesilica dodatak različitih enzimskih pripravaka u obrok povoljno je utjecao na nesivost, kvalitetu jaja, ljuska je deblja i čvršća te možemo zamijetiti manju zaprljanost jaja. Dodatkom različitih enzimskih pripravaka u krmnu smjesu smanjujemo onečišćenje okoliša dušikom, amonijakom, kao i fosfatima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb