Pregled bibliografske jedinice broj: 897518
Bioaktivni spojevi u ekstraktima cvijeta kamilice (Matricaria chamomilla L.)
Bioaktivni spojevi u ekstraktima cvijeta kamilice (Matricaria chamomilla L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 897518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni spojevi u ekstraktima cvijeta kamilice (Matricaria chamomilla L.)
(Bioactive compounds in extract of camomile flower (Matricaria chamomilla L.))
Autori
Pleša, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
47
Mentor
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
kamilica, antioksidacijska aktivnost, ultrazvuk visokog intenziteta, klasična ekstrakcija, fenolni spojevi
(camomile, antioxidant activity, high intensity ultrasound, clasical extraction, phenol compounds)
Sažetak
Kamilica (Matricaria chamomilla L.) je poznata ljekovita, jednogodišnja biljka iz porodice Asteraceae koja se često naziva „zvijezda među ljekovitim vrstama“. Eterično ulje prisutno u cvatu sadrži azulen i koristi se u parfumeriji te farmaceutskoj industriji. Suhi cvat kamilice u velikoj je potražnji za upotrebu u biljnim čajevima. Kamilica sadrži veliku skupinu terapijski zanimljivih i biološki aktivnih spojeva od seskviterpena, flavonoida, kumarina do vitamina, fenolnih kiselina i glukozida. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti sadržaj bioaktivnih spojeva u etanolnom i vodenom ekstraktu cvijeta kamilice i ispitati utjecaj ultrazvučne ekstrakcije na prinos istih. Analizirani su vodeni i etanolni ekstrakti, i to: gustoća, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH-vrijednost, volumni alkoholni sadržaj, vitamin C, ukupni fenoli (flavonoidi i neflavonoidi) i antioksidacijski kapacitet. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta značajno je smanjila vrijeme potrebno za ekstrakciju biljnog materijala. Ultrazvuk visokog intenziteta u usporedbi s klasičnim načinom ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz cvijeta kamilice utječe na povećanje sadržaja ukupnih fenola i flavonoida.
Izvorni jezik
Hrvatski