Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89727

Toksikološka analiza hrane za posebne namjene


Pavković, Ivica
Toksikološka analiza hrane za posebne namjene, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 89727 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Toksikološka analiza hrane za posebne namjene
(Toxicological analysis of food for special purposes)

Autori
Pavković, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2001

Stranica
95

Mentor
Kniewald, Jasna

Ključne riječi
metali; pesticidi; nitriti; polifosfati; uzorci hrane za posebne namjene
(metals; pesticides; nitrites; polyphosphates; food samples for special purposes)

Sažetak
Prehrana vojnika je vrlo specifična djelatnost s toga što suvremena bojna djelovanja zahtijevaju iznimnu tjelesnu spremnost i dobro zdravstveno stanje organizma, a da bi se to postiglo potrebito je tim mladim ljudima osigurati kakvoću i zdravu hranu, tj. onu koja nije kontaminirana nedozvoljenim koncentracijama metala, pesticida i aditiva. Koncentracije metala (olovo, kadmij, živa, arsen, željezo, bakar i cink) u uzorcima hrane biljnog i animalnog podrijetla određene su metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije, koncentracije organokloriranih pesticida (HCH, lindan, aldrin, endosulfan, DDT, HCB, dieldrin, heptaklor, metoksiklor i endrin) plinskom kromatografijom, dok su aditivi (nitriti i polifosfati) određeni spektrofotometrijski. Najniže srednje koncentracije olova pronađene su u vrcanom medu 0,013 mg/kg, a najviše u grahu 0,622 mg/kg; najniže srednje koncentracije kadmija pronađene su u riži 0,006 mg/kg, a najviše u grahu 0,034 mg/kg; najniže srednje koncentracije žive bile su u riži 0,0013 mg/kg, a najviše u kiselom krastavcu, panceti, mesnom naresku i jetrenoj pašteti 0,01 mg/kg; najniže srednje koncentracije arsena pronađene su u vrcanom medu 0,013 mg/kg, a najviše u grahu 0,12 mg/kg; najniže srednje koncentracije bakra pronađene su u vrcanom medu 0,408 mg/kg, a najviše u kiselom krastavcu 1 , 7 mg/kg; analiza željeza i cinka vršena j e samo u vrcanom medu i srednj a koncentracij a žel j ~za j e 1 , 181 mg/kg, a cinka 0,934 mg/kg. U ispitanim uzorcima najniže, srednje koncentracije HCH pronađene su u vrcanom medu 0,0001 mg/kg, a najviše u panceti 0,012 mg/kg; najniže srednje koncentracije lindana pronađene su u vrcanom medu 0,0007 mg/kg, a najviše u panceti 0,0159 mg/kg; najniže srednje koncentracije aldrina pronađene su u vrcanom medu 0,0001 mg/kga, najviše u kiselom krastavcu 0,0037 mg/kg; najniže srednje koncentracije endosulfan pronađene su u vrcanom medu 0,0001 mg/kg, a najviše u panceti 0,0192 mg/kg; najniže srednje koncentracije DDT i metabolita pronađene su ukiselom krastavcu 0,0007 mg/kg a najviše u čajevima .0,0021 mg/kg; najniže srednje koncentracije HCB pronađene su u vrcanom medu 0,0001 mg/kg, a najviše u riži 0,0012 mg/kg; najniže srednje koncentracije dieldrina pronađene su u vrcanom medu 0,00012 mg/kg, a najviše u riži i grahu 0,0012 mg/kg; najniže srednje koncentracije heptaklora pronađene su u čajevima 0,0009 mg/kg, a najviše u panceti 0,0048 mg/kg; najniže srednje koncentracije metoksiklora i endrina pronađene su u riži 0,0011 mg/kg, a najviše u grahu 0,0012 mg/kg. Najniže srednje koncentracije nitrita pronađene su u hamburgeru 11.19 mg/kg, a najviše u jetrenoj pašteti 11,61 mg/kg; dok su najniže srednje koncentracije polifosfata pronađene u jetrenoj pašteti 1454 mg/kg a najviše u panceti 1718 mg/kg. Srednje koncentracije metala, organokloriranih pesticida i aditiva u uzorcima hrane isporučene Hrvatskoj vojsci u vremenu 1997. do 2000. godine bile su ispod propisanih maksimalno dopuštenih koncentracija (MDK) što je dokaz da su proizvođači - dobavljači osigurali Hrvatskoj vojsci kvalitetne prehrambene artikle.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058104
058409

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Kniewald (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavković, Ivica
Toksikološka analiza hrane za posebne namjene, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavković, I. (2001) 'Toksikološka analiza hrane za posebne namjene', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavkovi\'{c}, Ivica}, year = {2001}, pages = {95}, keywords = {metali, pesticidi, nitriti, polifosfati, uzorci hrane za posebne namjene}, title = {Toksikolo\v{s}ka analiza hrane za posebne namjene}, keyword = {metali, pesticidi, nitriti, polifosfati, uzorci hrane za posebne namjene}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavkovi\'{c}, Ivica}, year = {2001}, pages = {95}, keywords = {metals, pesticides, nitrites, polyphosphates, food samples for special purposes}, title = {Toxicological analysis of food for special purposes}, keyword = {metals, pesticides, nitrites, polyphosphates, food samples for special purposes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font