Pregled bibliografske jedinice broj: 897072
Analiza i sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti
Analiza i sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti, 2016., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 897072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza i sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti
(Preventing food waste in the hospitality industry)
Autori
Cuglin, Ana-Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
56
Mentor
Petljak, Kristina
Ključne riječi
ugostiteljska djelatnost ; bacanje hrane ; lanac opskrbe hranom ; restorani ; metode sprječavanja bacanja hrane
(hospitality industry ; food waste ; food supply chain ; restaurants ; prevention methods of the food waste)
Sažetak
Rad 'Sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti' analizira aktualnu temu, bacanja hrane na kraju lanca opskrbe hranom. Tema je to koja je vrlo aktualna, te je postala sve veći globalni problem. Današnji lanci opskrbe hranom postaju sve kompleksniji te je sve veći izazov za sve sudionike lanca, kako isporučiti odgovarajuće količine hrane, u odgovarajuće vrijeme uz što manje nepotrebno bacanje hrane. Cilj rada jest istražiti područje bacanja hrane u ugostiteljskoj industriji, na primjeru restorana. Za potrebe rada provedeno je eksplorativno istraživanje putem anonimnog anketnog upitnika na uzorku od 20 restorana. Rezultati su pokazali kako su restorani upoznati sa aktualnom temom, odnosno bacanjem hrane te kako se najviše hrane baca u fazi pripreme jela (prije nego što je hrana servirana gostu na stol). Postoji sve veća zabrinutost restorana u vezi otpada, međutim recikliranje ili doniranje hrane još uvijek nije postalo dio prakse restorana. Postoji potreba za osvješćivanjem zaposlenih, ali i samih gostiju da se sve veće količine hrane bacaju što se uz određene načine i metode može spriječiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Napomena
Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina