Pregled bibliografske jedinice broj: 896892
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna
(Sensitivity of wheat embryo to abscisic acid during grain filling)
Autori
Livaić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2011
Stranica
25
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Ključne riječi
pšenica, priježetveno proklijavanje, dormantnost, inhibicija klijanja, ABA
(wheat, prer-harvest sprouting, dormancy, germination inhibition, ABA)
Sažetak
Šest genotipova pšenice sijano je 2010/2011 u sjeverozapadnoj Hrvatskoj radi utvrđivanja genotipskih razlika u osjetljivosti embrija na apscizinsku kiselinu (ABA) tijekom perioda nalijevanja zrna. Poljski pokusi bili su postavljeni na lokaciji Zagreb-Botinec prema shemi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja. Testovi klijavosti za procjenu dormantnosti zrna odnosno embrija provedeni su u sedam rokova u intervalima od po sedam dana počevši 28 dana nakon cvatnje do zaključno 70. dana nakon cvatnje. Radi procjene dormantnosti zrna klijavost je ispitivana kod cijelih zrna u vodi. Za procjenu dormantnosti embrija i osjetljivosti embrija na ABA-u testovi klijavosti koji su uključivali polovice zrna s pripadajućim embrijem provođeni su u vodi odnosno 20M ABA-e. Analiza varijance pokazala je postojanje signifikantnih razlika između kultivara u postotku klijanja cijelih zrna zrna u vodi kao i embrija u vodi i 20mol ABA-e u svim ispitivanim rokovima nakon cvatnje. Svi ispitani genotipovi pokazivali su maksimalnu inhibiciju klijanja ABA-om u fiziološkoj zriobi. Dormantni genotipovi pokazali su veću osjetljivost embrija na ABA-u u odnosu na manje dormantne genotipove. Kao izrazito dormantne u žetvenoj zriobi pokazale su se Divana i Žitarka. Dormantnost embrija u fiziološkoj i žetvenoj zriobi bila je izražena jedino kod Žitarke. Razlike u osjetljivosti embrija na ABA-u su opažene unutar genotipova sa visokom, umjerenom, kao i niskom razinom dormantnosti zrna, što upućuje na uključenost nekih drugih mehanizama u kontrolu dormantnosti embrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)