Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896892

Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna


Livaić, Marija
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna
(Sensitivity of wheat embryo to abscisic acid during grain filling)

Autori
Livaić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2011

Stranica
25

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Ključne riječi
pšenica, priježetveno proklijavanje, dormantnost, inhibicija klijanja, ABA
(wheat, prer-harvest sprouting, dormancy, germination inhibition, ABA)

Sažetak
Šest genotipova pšenice sijano je 2010/2011 u sjeverozapadnoj Hrvatskoj radi utvrđivanja genotipskih razlika u osjetljivosti embrija na apscizinsku kiselinu (ABA) tijekom perioda nalijevanja zrna. Poljski pokusi bili su postavljeni na lokaciji Zagreb-Botinec prema shemi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja. Testovi klijavosti za procjenu dormantnosti zrna odnosno embrija provedeni su u sedam rokova u intervalima od po sedam dana počevši 28 dana nakon cvatnje do zaključno 70. dana nakon cvatnje. Radi procjene dormantnosti zrna klijavost je ispitivana kod cijelih zrna u vodi. Za procjenu dormantnosti embrija i osjetljivosti embrija na ABA-u testovi klijavosti koji su uključivali polovice zrna s pripadajućim embrijem provođeni su u vodi odnosno 20M ABA-e. Analiza varijance pokazala je postojanje signifikantnih razlika između kultivara u postotku klijanja cijelih zrna zrna u vodi kao i embrija u vodi i 20mol ABA-e u svim ispitivanim rokovima nakon cvatnje. Svi ispitani genotipovi pokazivali su maksimalnu inhibiciju klijanja ABA-om u fiziološkoj zriobi. Dormantni genotipovi pokazali su veću osjetljivost embrija na ABA-u u odnosu na manje dormantne genotipove. Kao izrazito dormantne u žetvenoj zriobi pokazale su se Divana i Žitarka. Dormantnost embrija u fiziološkoj i žetvenoj zriobi bila je izražena jedino kod Žitarke. Razlike u osjetljivosti embrija na ABA-u su opažene unutar genotipova sa visokom, umjerenom, kao i niskom razinom dormantnosti zrna, što upućuje na uključenost nekih drugih mehanizama u kontrolu dormantnosti embrija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Livaić, Marija
Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Livaić, M. (2011) 'Osjetljivost embrija pšenice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Livai\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {p\v{s}enica, prije\v{z}etveno proklijavanje, dormantnost, inhibicija klijanja, ABA}, title = {Osjetljivost embrija p\v{s}enice na abscizinsku kiselinu tijekom nalijevanja zrna}, keyword = {p\v{s}enica, prije\v{z}etveno proklijavanje, dormantnost, inhibicija klijanja, ABA}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Livai\'{c}, Marija}, year = {2011}, pages = {25}, keywords = {wheat, prer-harvest sprouting, dormancy, germination inhibition, ABA}, title = {Sensitivity of wheat embryo to abscisic acid during grain filling}, keyword = {wheat, prer-harvest sprouting, dormancy, germination inhibition, ABA}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font