Pregled bibliografske jedinice broj: 896664
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica maćuhica
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica maćuhica, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature dehidriranja na kvalitativna svojstva latica maćuhica
(Dehydration temperature effect on the qualitative properties of pansy petals)
Autori
Čale, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.03
Godina
2016
Stranica
52
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
Viola x wittrockiana Gams ; maćuhice ; poutpourri ; dehidracija
(Viola x wittrockiana Gams ; pansies ; poutpourri ; dehydration)
Sažetak
Maćuhice (Viola x wittrockiana Gams.) su cvjetnice koje tijekom jeseni i zime održavaju šarenilo vrtova i okućnica. Sitnog su grmolikog rasta, visine 15-25 cm. Cvjetne stapke su uglate i krhke te nose peteročlane baršunaste cvjetove različitih boja od purpurne, žute, narančaste, ljubičaste, svijetloplave, tamnoplave te njihovih kombinacija. Moguće ju je uzgajati tijekom cijele godine, a najlakše ju je razmnožiti sjemenom. Maćuhice se koriste za sadnju na cvjetne gredice, kao ukras na groblju ali i sve više za sadnju u ukrasne gredice i balkonske sandučiće. Osim za sadnju, maćuhice se koriste i u dekorativne svrhe u prehrambenoj industriji. Cvjetovi i listovi su jestivi te se tako sirovi, kuhani ili ušećereni upotrebljavaju za ukrašavanje hrane. Također sve je više rasprostranjen i poutpourri, odnosno sušene latice koje uz malo eteričnog ulja daju prostoriji ugodan miris, ali i izgled što je i bio cilj rada. Procesom konvekcijskog sušenja u dehidratoru istražili smo utjecaj samog sušenja na daljnju preradu latica maćuhica. U radu su korištene dvije vrste maćuhica Viola x wittrockiana i Viola cornuta te njihova tri kultivara u crvenoj, ljubičastoj i žutoj boji. Latice su sušene na tri temperature (40˚, 52˚, 68˚ C), te su utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon procesa konvekcijskog sušenja dehidriranjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)