Pregled bibliografske jedinice broj: 896588
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 896588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja
(Nutrient composition of garlic from organic and conventional breeding)
Autori
Franjić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Voća, Sandra
Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana
Ključne riječi
češnjak, ekološki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet
(garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity)
Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) je jedna od najpopularnijih vrsta iz porodice lukova koja sadrži brojne biološki aktivne tvari, uključujući minerale, vitamine, aminokiseline i polifenolne spojeve koji pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Na nutritivna svojstva i sadržaj bioaktivnih komponenata utječu klimatski uvjeti, ekotip i način uzgoja, a češnjak iz ekološkog uzgoja smatra se nutritivno kvalitetnijim u odnosu na češnjak iz konvencionalnog uzgoja. Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu lukovica češnjaka porijeklom iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH- vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mg GAE/100 g svježe tvari) i antioksidacijski kapacitet. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako češnjak iz ekološkog uzgoja pokazuje značajno veću nutirtivnu kvalitetu posebice u sadržaju fenolnih spojeva i vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb