Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896588

Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja


Franjić, Antonija
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 896588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja
(Nutrient composition of garlic from organic and conventional breeding)

Autori
Franjić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
češnjak, ekološki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet
(garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity)

Sažetak
Češnjak (Allium sativum L.) je jedna od najpopularnijih vrsta iz porodice lukova koja sadrži brojne biološki aktivne tvari, uključujući minerale, vitamine, aminokiseline i polifenolne spojeve koji pokazuju značajnu antioksidacijsku aktivnost. Na nutritivna svojstva i sadržaj bioaktivnih komponenata utječu klimatski uvjeti, ekotip i način uzgoja, a češnjak iz ekološkog uzgoja smatra se nutritivno kvalitetnijim u odnosu na češnjak iz konvencionalnog uzgoja. Glavni cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu lukovica češnjaka porijeklom iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH- vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mg GAE/100 g svježe tvari) i antioksidacijski kapacitet. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako češnjak iz ekološkog uzgoja pokazuje značajno veću nutirtivnu kvalitetu posebice u sadržaju fenolnih spojeva i vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Franjić, Antonija
Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Franjić, A. (2017) 'Nutritivni sastav češnjaka (Allium sativum L.)iz ekološkog i konvencionalnog uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Franji\'{c}, Antonija}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {\v{c}e\v{s}njak, ekolo\v{s}ki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet}, title = {Nutritivni sastav \v{c}e\v{s}njaka (Allium sativum L.)iz ekolo\v{s}kog i konvencionalnog uzgoja}, keyword = {\v{c}e\v{s}njak, ekolo\v{s}ki uzgoj, vitamin C, polifenoli, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Franji\'{c}, Antonija}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity}, title = {Nutrient composition of garlic from organic and conventional breeding}, keyword = {garlic, ecological production, vitamin C, polyphenol, antioxidant capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font