Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896351

Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme


Bota, Ivana; Ćosić, Elena; Bolić, Adriana; Milardović, Ivana; Dumanić, Klara; Grubišić Čabo, Sara; Stipišić, Martina; Burčul, Franko.
Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme // 6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka / Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 52-52 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 896351 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme
(Green Tea Extracts Antioxidant Properties and Composition Depending on Preparation Procedure)

Autori
Bota, Ivana ; Ćosić, Elena ; Bolić, Adriana ; Milardović, Ivana ; Dumanić, Klara ; Grubišić Čabo, Sara ; Stipišić, Martina ; Burčul, Franko.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka / Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017, 52-52

ISBN
978-953-6256-88-4

Skup
6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zeleni čaj, antioksidacijska svojstva, ukupni fenoli, ukupni katehini
(green tea, antioxidant properties, total phenolics, total catechins)

Sažetak
Zeleni čaj (<i>Camellia sinensis</i> (L.) Kuntze, Theaceae) se kultivira već stoljećima s prvim početcima u Indiji i Kini. Kada se usporedi s ostalim čajevima ima najvišu koncentraciju polifenola te je najčešće konzumirani napitak nakon vode. Mnoge studije pokazuju kako ispijanje zelenog čaja ima brojne pozitivne učinke (antioksidacijski, antikancerogeni itd.) [1]. </br> Smatra se da različiti prooksidansi i slobodni radikali pridonose nastanku oksidacijskog stresa, a time i procesu starenja kao i razvoju brojnih zdravstvenih problema kao što su različite kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumorska oboljenja i dr. [2]. Ekstrakt zelenog čaja sadrži različite polifenolne spojeve koji pokazuju antioksidacijska svojstva, ipak dominantne komponente su flavan-3-olski monomeri - katehini gdje su epigalokatehin-3-galat i epikatehin-3-galat najaktivnije komponente [3]. Antioksidansi su tvari, prisutne u niskoj koncentraciji, koje mogu odgoditi ili spriječiti oksidaciju neke druge tvari. </br> Cilj ovog rada bio je određivanje sastava i antioksidacijske aktivnosti osamnaest (18) ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o temperaturi vode korištene za pripremu (80, 85, i 90°C) vremenu ekstrakcije (3, 4, i 5 minuta) te načinu pripreme (poklopljena ili otklopljena čaša). </br> Za određivanje sadržaja ukupnih fenola u ekstraktu korištena je Folin- Ciocalteu metoda, dok je za određivanje ukupnog sadržaja katehina korištena metoda s vanilinom. Antioksidacijska aktivnost je određivana dvjema najčešće korištenim metodama i to: DPPH (metoda "gašenja" slobodnih radikala) te FRAP metoda (metoda bazirana na redukciji Fe<sup>3+</sup> u Fe<sup>2+</sup>). </br> Rezultati ukazuju na jasnu razliku u sadržaju katehina i fenola između ekstrakata zelenog čaja pri različitim parametrima. Uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 3 minute pri 80 °C u otklopljenoj čaši sadržavao je ukupno 213, 8 mg/L fenola i 60 mg/L katehina dok je uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 5 minuta pri 90 °C u poklopljenoj čaši sadržavao ukupno 427, 8 mg/L fenola i 113, 61 mg/L katehina. Svi uzorci su pokazali značajnu antioksidacijsku aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija

Napomena
Rad je nagrađen nagradom za jedan od pet najboljih radova.



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Franko Burčul (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Bota, Ivana; Ćosić, Elena; Bolić, Adriana; Milardović, Ivana; Dumanić, Klara; Grubišić Čabo, Sara; Stipišić, Martina; Burčul, Franko.
Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme // 6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka / Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 52-52 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bota, I., Ćosić, E., Bolić, A., Milardović, I., Dumanić, K., Grubišić Čabo, S., Stipišić, M. & Burčul, F. (2017) Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme. U: Bojić, M. & Sertić, M. (ur.)6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Bota, Ivana and \'{C}osi\'{c}, Elena and Boli\'{c}, Adriana and Milardovi\'{c}, Ivana and Dumani\'{c}, Klara and Grubi\v{s}i\'{c} \v{C}abo, Sara and Stipi\v{s}i\'{c}, Martina and Bur\v{c}ul, Franko.}, year = {2017}, pages = {52-52}, keywords = {zeleni \v{c}aj, antioksidacijska svojstva, ukupni fenoli, ukupni katehini}, isbn = {978-953-6256-88-4}, title = {Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog \v{c}aja u ovisnosti o na\v{c}inu pripreme}, keyword = {zeleni \v{c}aj, antioksidacijska svojstva, ukupni fenoli, ukupni katehini}, publisher = {Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bota, Ivana and \'{C}osi\'{c}, Elena and Boli\'{c}, Adriana and Milardovi\'{c}, Ivana and Dumani\'{c}, Klara and Grubi\v{s}i\'{c} \v{C}abo, Sara and Stipi\v{s}i\'{c}, Martina and Bur\v{c}ul, Franko.}, year = {2017}, pages = {52-52}, keywords = {green tea, antioxidant properties, total phenolics, total catechins}, isbn = {978-953-6256-88-4}, title = {Green Tea Extracts Antioxidant Properties and Composition Depending on Preparation Procedure}, keyword = {green tea, antioxidant properties, total phenolics, total catechins}, publisher = {Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font