Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896309

Prehrana kod šećerne bolesti


Janković, Josipa
Prehrana kod šećerne bolesti, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 896309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana kod šećerne bolesti
(Nutrition in diabetes mellitus)

Autori
Janković, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
59

Mentor
Vujić, Lovorka

Ključne riječi
prehrana, šećerna bolest, dijetoterapija
(nutrition, diabetes mellitus, nutrition therapy)

Sažetak
Iako je šećerna bolest sve učestalija bolest u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, u većini slučajeva moguće ju je spriječiti, odnosno držati pod kontrolom promjenom načina života, prvenstveno promjenom prehrane. Stoga je u ovom radu prikazan utjecaj pojedinih komponenata hrane na prevenciju, patogenezu, tijek i liječenje šećerne bolesti te njezinih komplikacija. Opisana je međusobna fiziološka ovisnost makronutrijenata (bjelančevina, masti i ugljikohidrata) te njihov utjecaj na razvoj ovog metaboličkog poremećaja. S obzirom na prisutan oksidacijski stres kao jedan od osnovnih pokretača patofizioloških zbivanja u šećernoj bolesti i povećanim potrebama za vitaminima, mineralima i flavonoidima, u radu je detaljno opisana uloga ovih bioaktivnih komponenata hrane. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja dane su preporuke i smjernice za izradu programa prehrane dijabetičara čiji je konačni cilj normaliziranje hiperglikemije i hiperlipidemije kao glavnih uzročnika akutnih i kroničnih komplikacija koje su danas jedan od vodećih uzroka invaliditeta te povećanog morbiditeta i mortaliteta. Dijabetička prehrana je uravnotežena prehrana koja vrijedi i za opću populaciju, no s obzirom na specifične individualne potrebe, izradu plana prehrane u kojem su zadovoljene nutritivne i energijske potrebe potrebno je provesti u suradnji s nutricionistima i liječnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lovorka Vujić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janković, Josipa
Prehrana kod šećerne bolesti, 2016., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Janković, J. (2016) 'Prehrana kod šećerne bolesti', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Josipa}, year = {2016}, pages = {59}, keywords = {prehrana, \v{s}e\'{c}erna bolest, dijetoterapija}, title = {Prehrana kod \v{s}e\'{c}erne bolesti}, keyword = {prehrana, \v{s}e\'{c}erna bolest, dijetoterapija}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovi\'{c}, Josipa}, year = {2016}, pages = {59}, keywords = {nutrition, diabetes mellitus, nutrition therapy}, title = {Nutrition in diabetes mellitus}, keyword = {nutrition, diabetes mellitus, nutrition therapy}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font