Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895748

Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja


Krsnik, Jasminka
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 895748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja
(Dill as a spice and a source of essential oil)

Autori
Krsnik, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Žutić, Ivanka

Ključne riječi
Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, herba, plod, upotreba
(Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, fruit, herb, usage)

Sažetak
Kopar (Anethum graveolens) iz porodice Apiaceae jednogodišnja je aromatična biljna vrsta, koja se danas uzgaja ili slobodno raste na svim kontinentima osim Antarktike. Jedina je biljna vrsta iz roda Anethum, a varijetet koji se uzgaja u Indiji te na Dalekom Istoku nosi komercijalni naziv sowa. Uzgaja se zbog listova koji se koriste kao svježi ili suhi začin u domaćinstvu, ali i zbog herbe i ploda koji služe za destilaciju eteričnog ulja, primjenjivog u prehrambenoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. Glavni kemijski sastojci kopra su karvon, limonen i α-felandren, a uz to sowa sadrži apiol i miristicin. Tehnologija uzgoja djelomično se razlikuje ovisno o namjeni usjeva. Određena područja u medicini i kemijskoj industriji još uvijek istražuju i ispituju mogućnosti primjene kopra, odnosno njegovog eteričnog ulja i/ili drugih pripravka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivanka Žutić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krsnik, Jasminka
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Krsnik, J. (2016) 'Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krsnik, Jasminka}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, herba, plod, upotreba}, title = {Kopar kao za\v{c}in i izvor eteri\v{c}nog ulja}, keyword = {Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, herba, plod, upotreba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krsnik, Jasminka}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, fruit, herb, usage}, title = {Dill as a spice and a source of essential oil}, keyword = {Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, fruit, herb, usage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font