Pregled bibliografske jedinice broj: 895748
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kopar kao začin i izvor eteričnog ulja
(Dill as a spice and a source of essential oil)
Autori
Krsnik, Jasminka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Žutić, Ivanka
Ključne riječi
Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, herba, plod, upotreba
(Anethum graveolens, Apiaceae, sowa, fruit, herb, usage)
Sažetak
Kopar (Anethum graveolens) iz porodice Apiaceae jednogodišnja je aromatična biljna vrsta, koja se danas uzgaja ili slobodno raste na svim kontinentima osim Antarktike. Jedina je biljna vrsta iz roda Anethum, a varijetet koji se uzgaja u Indiji te na Dalekom Istoku nosi komercijalni naziv sowa. Uzgaja se zbog listova koji se koriste kao svježi ili suhi začin u domaćinstvu, ali i zbog herbe i ploda koji služe za destilaciju eteričnog ulja, primjenjivog u prehrambenoj, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. Glavni kemijski sastojci kopra su karvon, limonen i α-felandren, a uz to sowa sadrži apiol i miristicin. Tehnologija uzgoja djelomično se razlikuje ovisno o namjeni usjeva. Određena područja u medicini i kemijskoj industriji još uvijek istražuju i ispituju mogućnosti primjene kopra, odnosno njegovog eteričnog ulja i/ili drugih pripravka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)