Pregled bibliografske jedinice broj: 895544
Primjena brašna od ekstrudiranog integralnog kukuruza u pekarstvu
Primjena brašna od ekstrudiranog integralnog kukuruza u pekarstvu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 895544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena brašna od ekstrudiranog integralnog kukuruza u pekarstvu
(Application of extruded whole grain maize flour in bakery industry)
Autori
Tomić, Alen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Novotni, Dubravka
Ključne riječi
ekstruzija, instant brašno, integralni kukuruz, pekarski proizvod
(extrusion, instant flour, whole grain maize, bakery product)
Sažetak
Danas sve veći broj ljudi pokazuje interes za hranom bez udjela pšenice ili s povećanim udjelom vlakana zbog brige za zdravlje. Kao alternativa bijelom pšeničnom brašnu u pekarskoj industriji se može upotrijebiti brašno od ekstrudiranog integralnog kukuruza. Stoga su u ovom radu ispitana fizikalna svojstva integralnog kukuruznog koncentrata, te reološka svojstva tijesta, prinos i svojstva kruha pečenog s dodatkom 30% integralnog kukuruznog koncentrata u recepturi. Kukuruzni je koncentrat naspram kukuruzne krupice tamnije nijanse, žuće, zasićenije boje s intenzivnijim tonovima. Tijesto s 30% kukuruznog koncentrata je pokazalo povećano upijanje vode za 10, 7%. Probnim pečenjem su dobivena kukuruzna miješana peciva dobrog volumena (1, 96 cm3/g) i izgleda, izražene žute boje i sjajne kore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Novotni
(mentor)