Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895477

Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline


Vrdoljak, Lucija
Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 895477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline
(Antioxidant activity of phenolics: Interaction between hydroxycinnamic acid derivatives)

Autori
Vrdoljak, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
35

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Generalić Mekinić, Ivana

Ključne riječi
fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost, FRAP, sinergija
(phenolic acids, antioxidant activity, FRAP, synergy)

Sažetak
Danas se fenoli, sve češće, smatraju možda najkorisnijim fitokemikalijama u hrani zahvaljujući izuzetno dobroj antioksidacijskoj aktivnosti. Pozitivni antioksidacijski učinci pojedinih fenolnih spojeva su dobro istraženi i razlike u njihovoj aktivnosti pripisivale su se razlikama u kemijskoj građi molekula. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost odabranih fenolnih kiselina iz podgrupe derivata cimetne kiseline (p-kumarinska, ferulinska, sinapinska, kava i ružmarinska kiselina), kao i njihovih ekvimolarnih smjesa dvije ili više kiselina, metodom određivanja redukcijske snage uzorka (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power, FRAP). U radu je također ispitano moguće interakcijsko (sinergijsko/ aditivno/ antagonističko) djelovanje između odabranih fenolnih kiselina. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju razlike u antioksidacijskoj aktivnosti između odabranih fenolnih kiselina, kao i njihovih ekvimolarnih smjesa. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najbolju antioksidacijsku aktivnost među testiranim derivatima hidroksicimetnih kiselina pokazala kava kiselina i njen ester ružmarinska kiselina, a najslabiju p-kumarinska kiselina. Najbolji i najjači sinergijski učinak potvrđen je pri najnižoj testiranoj koncentraciji smjese, dok je najveći broj smjesa pokazao sinergijski učinak pri najvećoj testiranoj koncentraciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak, Lucija
Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Vrdoljak, L. (2017) 'Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Lucija}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost, FRAP, sinergija}, title = {Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline}, keyword = {fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost, FRAP, sinergija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak, Lucija}, year = {2017}, pages = {35}, keywords = {phenolic acids, antioxidant activity, FRAP, synergy}, title = {Antioxidant activity of phenolics: Interaction between hydroxycinnamic acid derivatives}, keyword = {phenolic acids, antioxidant activity, FRAP, synergy}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font