Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895024

Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode


Vrkljan, Petra
Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 895024 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode
(Validation of ELISA method for the determination of sulphonamides and chloramphenicol in meat products)

Autori
Vrkljan, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
ELISA, kloramfenikol (CAP), mesni proizvodi, sulfonamidi, validacija
(chloramphenicol (CAP), ELISA, meat products, sulphonamides, validation)

Sažetak
Zbog svakodnevne primjene veterinarskih lijekova obavezna je kontrola hrane životinjskog podrijetla na rezidue u hrani. Cilj ovog rada bio je validirati ELISA metodu za određivanje sulfonamida i kloramfenikola u uzorcima različitih mesnih proizvoda (pašteta, buđola, mesni doručak, zimska salama, dimljena šunka). Ključni validacijski parametri bili su: selektivnost/specifičnost i sposobnost detekcije, iskorištenje, ponovljivost i preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Koncentracije sulfonamida i kloramfenikola bile su niže od najviše dopuštene koncentracije, odnosno granice najmanje zahtijevane učinkovitosti izvedbe metode prema čemu je izračunata sposobnost detekcije i potvrđena selektivnost/specifičnost. Iskorištenje, ponovljivost i preciznost također su se nalazile unutar granica određenih zakonom. Granice detekcije i kvantifikacije za sulfonamide iznosile su 0, 627 μg kg-1 i 2, 891 μg kg-1, a za kloramfenikol 0, 019 μg kg-1 i 0, 068 μg kg-1. Dokazana je robusnost metode za određivanje kloramfenikola. S obzirom na dobivene rezultate i postavljene kriterije prihvatljivosti može se zaključiti da je validirana ELISA metoda prikladna za dokazivanje sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrkljan, Petra
Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrkljan, P. (2017) 'Validacijski postupci u određivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Petra}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {ELISA, kloramfenikol (CAP), mesni proizvodi, sulfonamidi, validacija}, title = {Validacijski postupci u odre\djivanju sulfonamida i kloramfenikola u mesnim proizvodima primjenom ELISA metode}, keyword = {ELISA, kloramfenikol (CAP), mesni proizvodi, sulfonamidi, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrkljan, Petra}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {chloramphenicol (CAP), ELISA, meat products, sulphonamides, validation}, title = {Validation of ELISA method for the determination of sulphonamides and chloramphenicol in meat products}, keyword = {chloramphenicol (CAP), ELISA, meat products, sulphonamides, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font