Pregled bibliografske jedinice broj: 894829
Jagoda nakon berbe
Jagoda nakon berbe // Zbornik sažetaka - 2. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska voćarska zajednica, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko agronomsko društvo, Zavod za voćarstvo, Zagrebačka udruga voćara (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2007. str. 68-68 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 894829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jagoda nakon berbe
(Strawberry after harvest)
Autori
Šimunović, Višnja ; Pohajda, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka - 2. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
/ Hrvatska voćarska zajednica, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko agronomsko društvo, Zavod za voćarstvo, Zagrebačka udruga voćara - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica, 2007, 68-68
Skup
2. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 13.03.2007. - 15.03.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svježa jagoda, transport jagoda, hlađenje jagoda
(fresh strawberry, strawberry transport, strawberry cooling)
Sažetak
Jagoda je jedno od svježeg voća, koje se najlakše kvari pa ipak rasprostranjenost proizvodnje jagoda širom svijeta pokazuje da se njome uspješno trži, a izvoz i uvoz jagoda je u pojedinim zemljama svijeta je u stalnom porastu. Čimbenici kvalitete jagode su: stupanj zrelosti(I), prisutnost sjaja(II), odsutnost oštećenja (III), veličina i ujednačenost plodova (IV), čvrstoća (V) i okus (VI). Osim toga trženje i transport jagoda unutar država proizvođača su nužni zbog toga što je tržište vrlo često udaljeno od područja gdje se jagoda proizvodi. Djelotvorno i kvalitetno postupanje prilikom transporta je preventiva prekomjernog kvarenja jagoda. Ti postupci omogućavaju industriji svježe jagode opskrbu tržišta na udaljenosti preko 5000 kilometara. Prodaja svježe jagode je primarno tržište, a potom slijedi smrznuta jagoda i proizvodnja marmelada za tržište. Određena količina tog svježeg voćase izvozi putem avionskog prijevoza, kao npr. na tržište Japana i Australije. Većina domaćih pošiljaka ide zemaljskim transportom ( glavnim prometnicama). Taj transport jagoda treba omogućiti da zdrava jagoda dođe do potrošača i nakon 5-7 dana, kao np. kada ta jagoda proizvedena u Kaliforniji stiže na tržište u Istočnu Ameriku. Proizvođači i berači jagode igraju ključnu ulogu u određivanju kvalitete tog voća i kvarenju tijekom trženja i distribucije. Važni čimbenici na polju obuhvaćaju zaštitu jagode prije berbe i dezinfekciju tla prije sadnje(I) ; selekciju zrelih plodova (II) ; uklanjanje oštećenih plodova u berbi (III) ; pakiranje plodova u adekvatnu ambalažu (IV) ; sortiranje i odstranjivanje oštećenih , zaraženih i defektnih plodova (V) ; zaštitu od topline(VI) ; trenutno odvoženje s polja u hladnjaču na pothlađivanje (VII).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)