Pregled bibliografske jedinice broj: 894493
Morfološka svojstva, uzgoj i upotreba bundeve
Morfološka svojstva, uzgoj i upotreba bundeve, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 894493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva, uzgoj i upotreba bundeve
(Morphological traits, production and use of pumpkin)
Autori
Čukljek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
Cucurbita maxima L., vitamini, plod
(Cucurbita maxima L., vitamins, fruit)
Sažetak
Bundeva (Cucurbita maxima L.) je povrtna kultura iz skupine plodovitog povrća. Iako su diljem svijeta dostupni raznoliki kultivari bundeva, u Hrvatskoj je bundeva još uvijek zapostavljena u proizvodnji za ljudsku prehranu. Ipak, na tržištu se posljednjih godina sve češće mogu pronaći plodovi hokkaido i špageti bundeve. Plodovi različitih oblika i veličina koriste se u fiziološkoj zrelosti 100 do 150 dana nakon sadnje, a uspješno se mogu skladištiti kroz duže razdoblje što produžava mogućnost konzumacije bundeve i tijekom zimskih mjeseci. Može se uzgajati izravnom sjetvom ili iz presadnica s grudom supstrata, što se u klimatskim uvjetima kontinentalne Hrvatske preporučuje u svibnju, nakon što prođe opasnost od pojave mrazeva. Prinos ovisi o sorti, roku i tehnologiji uzgoja, a može varirati od 15 do 45 t/ha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)