Pregled bibliografske jedinice broj: 893934
Primjena prirodnih eutektičkih otapala u ekstrakciji antocijana
Primjena prirodnih eutektičkih otapala u ekstrakciji antocijana, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena prirodnih eutektičkih otapala u ekstrakciji antocijana
(Usage of natural deep eutectic solvents in extraction of anthocyanins)
Autori
Ivana Čulo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Radojčić Redovniković, Ivana
Neposredni voditelj
Panić, Manuela
Ključne riječi
antocijani, ekstrakcija, HPLC kromatografija, prirodna eutektička otapala
(anthocyanins, extraction, HPLC cromatography, natural deep eutectic solvents)
Sažetak
S ciljem zaštite okoliša, povećan je broj istraživanja u kojima se razvijaju zeleni procesi. Takvi procesi, između ostalog, podrazumijevaju korištenje otapala koja nisu štetna za okoliš i ljude koji njima rukuju i zamjena su za hlapljiva organska otapala sa tehnološkim svojstvima istima organskim otapalima. Jedana od alternativnih otapala su prirodna eutektička otapala, smjese 2 ili 3 tvari povezane vodikovim vezama. U ovom radu korišteno je 6 različitih prirodnih eutektičkih otapala za ekstrakciju antocijana iz liofilizirane komine grožđa sorte Plavac mali, a pripremljeni ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). S masenim udjelom po gramu komine većim od zakiseljenog etanola kao konvencionalnim otapalom za ekstrakciju antocijana, najselektivnije otapalo za ekstrakciju antocijana iz komine grožđa bilo je kolin-klorid:limunska kiselina (2550 ± 101, 5 µg g-1 s.tv).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-9550 - Zelena otapala za zelene tehnologije (GREEN) (Radojčić Redovniković, Ivana, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb