Pregled bibliografske jedinice broj: 893903
Sorte maslina južne dalmacije i njihove gospodarske karakteristike
Sorte maslina južne dalmacije i njihove gospodarske karakteristike, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sorte maslina južne dalmacije i njihove gospodarske karakteristike
(Olives cultivar of southern dalmatia and their economic characteristics)
Autori
Curać, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2013
Stranica
20
Mentor
Benčić, Đani
Neposredni voditelj
Ljubičić, Ivica
Ključne riječi
Južna Dalmacija, maslina, sorte, maslinovo ulje
(South Dalmatia, olive, cultivars, olive oil)
Sažetak
Uzgoj maslina u južnoj Dalmaciji poznat je od davnina i prestavljao je glavnu i osnovnu granu poljoprivredne proizvodnje sve do današnjih dana. Takvom su značaju masline prije svega pridonili klimatski i edafski uvjeti koji su optimalni za njezin uzgoj, te tržište koje je visoko cijenilo i vrijednovalo maslinovo ulje s tog područja. Asortiman maslina sastavljen je od sorata koje su dozrijevale i sakupljale se od polovine listopada do polovine ožujka, ili skoro pet mjeseci, tijekom jeseni i zime. Nazočnost većeg broja sorata u masliniku omogućavala je bolje međusobno oprašivanje, te redovitiju i veću rodnost. Kada jedna sorta ne rodi druga rodi nešto više, tako da se svake godine imalo ulja. Ulje dobiveno od više sorata bilo je potpunije po okusu i mirisu. Na području Dubrovačko-neretvanske županije, tj. njezinih pet naseljenih otoka i poluotoku Pelješcu, nalazi u uzgoju preko 30 autohtonih, i oko 10 introduciranih sorti maslina. Svakako da je tako bogati sortiment maslina imao odraza na veću i redovitu rodnost stabala, što je maslinarstvo činilo stalnim i velikim izvorom prihoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb