Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893896

Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta


Matešić, Nikolina
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
(Survival of natural microbiotics isolated from aquaculture in simulated conditions of the gastrointestinal tract)

Autori
Matešić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Čanak, Iva

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotici, gastrointestinalni trakt
(lactic acid bacteria, probiotics, gastrointestinal tract)

Sažetak
Mnogi bakterijski sojevi iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium su okarakterizirani kao probiotici jer iskazuju pozitivne učinke na zdravlje domaćina. Preživljavanje nepovoljnih uvjeta gastrointestinalnog trakta (GIT) je jedan od ključnih kriterija prilikom odabira probiotičkih sojeva budući da je GIT ciljno mjesto njihovog djelovanja. U ovome radu ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK iz riba i školjaka Jadranskog mora- Lactobacillus plantarum O1, Lactobacillus helveticus O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, Lactobacillus plantarum D1 i Lactobacillus plantarum K4 u simuliranim uvjetima GIT-a. Svi bakterijski sojevi pokazuju visoku otpornost prema djelovanju pepsina te dobro podnose visoke koncentracije vodikovih iona, ali pokazuju i dobru toleranciju na djelovanje enzima gušterače i žučnih soli. Bakterijski soj L. plantarum O1 pokazao je najbolje preživljavanje u simuliranim uvjetima GIT-a, dok je najmanju sposobnost preživljavanja imao bakterijski soj L. plantarum D1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Iva Čanak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matešić, Nikolina
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Matešić, N. (2017) 'Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mate\v{s}i\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, gastrointestinalni trakt}, title = {Pre\v{z}ivljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, gastrointestinalni trakt}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mate\v{s}i\'{c}, Nikolina}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, gastrointestinal tract}, title = {Survival of natural microbiotics isolated from aquaculture in simulated conditions of the gastrointestinal tract}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, gastrointestinal tract}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font