Pregled bibliografske jedinice broj: 893896
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893896 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preživljavanje prirodne mikrobiote izolirane iz proizvoda akvakulture u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
(Survival of natural microbiotics isolated from aquaculture in simulated conditions of the gastrointestinal tract)
Autori
Matešić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Frece, Jadranka
Neposredni voditelj
Čanak, Iva
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotici, gastrointestinalni trakt
(lactic acid bacteria, probiotics, gastrointestinal tract)
Sažetak
Mnogi bakterijski sojevi iz roda Lactobacillus i Bifidobacterium su okarakterizirani kao probiotici jer iskazuju pozitivne učinke na zdravlje domaćina. Preživljavanje nepovoljnih uvjeta gastrointestinalnog trakta (GIT) je jedan od ključnih kriterija prilikom odabira probiotičkih sojeva budući da je GIT ciljno mjesto njihovog djelovanja. U ovome radu ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK iz riba i školjaka Jadranskog mora- Lactobacillus plantarum O1, Lactobacillus helveticus O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, Lactobacillus plantarum D1 i Lactobacillus plantarum K4 u simuliranim uvjetima GIT-a. Svi bakterijski sojevi pokazuju visoku otpornost prema djelovanju pepsina te dobro podnose visoke koncentracije vodikovih iona, ali pokazuju i dobru toleranciju na djelovanje enzima gušterače i žučnih soli. Bakterijski soj L. plantarum O1 pokazao je najbolje preživljavanje u simuliranim uvjetima GIT-a, dok je najmanju sposobnost preživljavanja imao bakterijski soj L. plantarum D1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija