Pregled bibliografske jedinice broj: 893813
Maslina u prehrani
Maslina u prehrani, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 893813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Maslina u prehrani
(Olive in the diet)
Autori
Jurić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
05.09
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Dunkić, Valerija
Neposredni voditelj
Dunkić, Valerija
Ključne riječi
morfologija ; fiziologija ; maslinovo ulje ; list masline ; zdravlje
(morphology ; physiology ; oline oil ; olive leaves, health)
Sažetak
Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da je mediteranska prehrana najzdraviji i čovjeku najprimjereniji prehrambeni obrazac, a jedna od glavnih komponenti takve dijete je maslina odnosno maslinovo ulje. Maslina nije samo prehrambeni proizvod, ona predstavlja životnu filozofiju ljudi mediteranskog podneblja, duboko poštovanje, trud i posvećenu pažnju koju maslina vraća nutritivno bogatim i kvalitetnim plodovima. Maslinovo ulje ima idealan omjer masnih kiselina, sadrži biološki aktivne komponente poput fenolnih spojeva koji pokazuju antimikrobno, antioksidacijsko i protuupalno djelovanje. Cilj ovog rada je detaljnije opisati maslinu te njena fiziološka i morfološka svojstva, način prerade maslina te mogućnost iskorištavanja lišća, dosadašnjeg nusproizvoda. Prikazani su pozitivni učinci na ljudsko zdravlje odnosno pretilost, metabolički sindrom i dijabetes te djelovanje na kardiovaskularni sustav, očuvanje kognitivnih funkcija i pojavu raka.
Izvorni jezik
Hrvatski