Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893776

Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka


Perić, Domagoj
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 893776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka
(The role of prebiotics in production of fermented milk)

Autori
Perić, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2016

Stranica
29

Mentor
Samaržija, Dubravka

Neposredni voditelj
Dolenčić Špehar, Iva

Ključne riječi
fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje
(fermented milk, functional food, prebiotic, human health)

Sažetak
Fermentirana mlijeka su među najraširenijim prehrambenim namirnicama današnjice, a proces fermentacije jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja hrane. S ciljem poboljšanja funkcionalnih, reoloških, senzornih karakteristika te pozitivnog djelovanja na humani organizam, u fermentirana mlijeka se mogu dodavati sastojci poput prebiotika, probiotika i simbiotika (prebiotik + probiotik). Prebiotici (inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi, laktuloza) koji se dodaju u fermentirana mlijeka pozitivno utječu na rast i razvoj probiotičke mikrobne populacije u probavnom sustavu, a imaju preventivno djelovanje na suzbijanje postojećih simptoma bolesti ponajviše upalnih bolesti crijeva i raka debelog crijeva. Dosadašnja istraživanja o utjecaju prebiotika na humano zdravlje vezana su isključivo uz preventivno djelovanje, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, imunološkog i kardiovaskularnog sustava. Na temelju znanstvenih istraživanja utjecaja dodatka prebiotika fermentiranom mlijeku u cilju povećanja njegove zdravstvene vrijednosti kritički i komparativno prikazano je prebiotičko djelovanje na: jačanje prirodne stanične aktivnosti, smanjenje ili prevenciju upalnih reakcija i prevenciju razvitka tumora debelog crijeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Domagoj
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Perić, D. (2016) 'Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Domagoj}, year = {2016}, pages = {29}, keywords = {fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje}, title = {Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka}, keyword = {fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Domagoj}, year = {2016}, pages = {29}, keywords = {fermented milk, functional food, prebiotic, human health}, title = {The role of prebiotics in production of fermented milk}, keyword = {fermented milk, functional food, prebiotic, human health}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font