Pregled bibliografske jedinice broj: 893776
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 893776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka
(The role of prebiotics in production of fermented milk)
Autori
Perić, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Samaržija, Dubravka
Neposredni voditelj
Dolenčić Špehar, Iva
Ključne riječi
fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje
(fermented milk, functional food, prebiotic, human health)
Sažetak
Fermentirana mlijeka su među najraširenijim prehrambenim namirnicama današnjice, a proces fermentacije jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja hrane. S ciljem poboljšanja funkcionalnih, reoloških, senzornih karakteristika te pozitivnog djelovanja na humani organizam, u fermentirana mlijeka se mogu dodavati sastojci poput prebiotika, probiotika i simbiotika (prebiotik + probiotik). Prebiotici (inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi, laktuloza) koji se dodaju u fermentirana mlijeka pozitivno utječu na rast i razvoj probiotičke mikrobne populacije u probavnom sustavu, a imaju preventivno djelovanje na suzbijanje postojećih simptoma bolesti ponajviše upalnih bolesti crijeva i raka debelog crijeva. Dosadašnja istraživanja o utjecaju prebiotika na humano zdravlje vezana su isključivo uz preventivno djelovanje, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, imunološkog i kardiovaskularnog sustava. Na temelju znanstvenih istraživanja utjecaja dodatka prebiotika fermentiranom mlijeku u cilju povećanja njegove zdravstvene vrijednosti kritički i komparativno prikazano je prebiotičko djelovanje na: jačanje prirodne stanične aktivnosti, smanjenje ili prevenciju upalnih reakcija i prevenciju razvitka tumora debelog crijeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb