Pregled bibliografske jedinice broj: 893721
Akumulacija kadmija i žive u jestivim saprofitskim i ektomikoriznim gljivama
Akumulacija kadmija i žive u jestivim saprofitskim i ektomikoriznim gljivama // Glasnik zaštite bilja, 5 (2017), 71-71 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 893721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Akumulacija kadmija i žive u jestivim saprofitskim i ektomikoriznim gljivama
(Accumulation of cadmium anf mercury in edible saprophytic and ectomycorrhizal mushrooms)
Autori
Širić, Ivan ; Mihaljević, Marko ; Grgić, Ivo ; Kos, Ivica
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2017);
71-71
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kadmij, živa, jestive gljive, bioakumulacija, ekologija
(cadmium, mercury, edible mushrooms, bioaccumulation, ecology)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi koncentraciju kadmija i žive u 10 vrsta jestivih gljiva i supstratu tla sa područja Žumberka te prikladnost gljiva kao bioakumulatora navedenih elemenata. Analitički postupak određivanja koncentracija teških metala proveden je metodom induktivno spregnute plazme optičkom emisijom spektrometrije (ICP-OES ; Optima 8000, Perkin Elemer, SAD) sa ugrađenim uređajem za automatsko uzorkovanje. Najviša prosječna koncentracija kadmija od 1, 83 mg kg-1 ustanovljena je u vrsti Agaricus campestris, dok je najviša vrijednost žive utvrđena u vrsti Boletus aestivalis (1, 32 mg kg-1). Koncentracija kadmija i žive između analiziranih anatomskih dijelova istraživanih vrsta gljiva bila je različita, pri čemu je značajno veća (p < 0, 05) koncentracija navedenih metala utvrđena u klobuku u odnosu na stručak. Biokoncentracijski faktor za kadmij i živu u analiziranim gljiva bio je veći od 1. Istraživane saprofitske vrste gljiva akumulirale su veće koncentracije ispitivanih metala u odnosu na simbiontske, izuzev vrsta roda Boletus, koje su se pokazale najbolji akumulacijski potencijal prema živi. Usporedbom koncentracija kadmija i žive u gljivama i propisanim zakonskim odredbama, može se zaključiti da konzumacija istih ne predstavlja negativan učinak na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record